Menu overslaan

Sander: "Vandaag is mijn droom in vervulling gegaan!"

18 mei 2011 - Toen Sander in 2010 kinderambassadeur werd van NSGK, had hij één grote wens: dat musea toegankelijk worden voor blinde kinderen. NSGK pakte deze wens op en vroeg Museum Henriëtte Polak om een speciale rondleiding te organiseren voor Sander (11 jaar) met zeven vrienden en klasgenoten. Het werd een hele bijzondere dag voor Sander. Hieronder leest u zijn verslag.


Dinsdag 10 mei ging mijn droom in vervulling. Samen met enkele klasgenooten mochten we op de tast de beeldencollectie van een museum bezoeken.

Samen met 6 klasgenoten vertrokken we in de bus van NSGK naar Zutphen. In het museum werden we opgewacht door de directeur van het museum en enkele medewerkers. Ook Ingrid (directeur) en Eveline van NSGK waren aanwezig. Een camerateam van RTV-oost met een verslaggeefster stonden ons op te wachten. Fotografen van enkele jeugdbladen stonden op scherp om mooie plaatjes te schieten.

Nadat we in 2 groepjes waren verdeeld gingen we met een medewerkster van het museum langs de beelden. Met handschoentjes mochten we de beelden betasten. Zo kwamen we er achter of het alleen een hoofd was of dat er ook nog een lichaam onder zat en in welke pose het beeld stond.  Zo was er een schaatser en weer een ander beeld zat gehurkt. De suppoost vertelde ons bij elk beeld wie het gemaakt had en waarom juist in deze houding en met dit materiaal. Ook vertelde ze enkele dingen over de kunstenaar zelf.

De bronzen beelden mochten we gewoon met blote handen voelen. Daardoor konden we het oppervlak en de lichaamsdelen beter voelen. Het was elke keer weer een verrassing hoe de kunstenaar het beeld had gemaakt, grof of fijn, af of onaf.  

De pers liep steeds om ons heen en vroegen wat we voelden. Ik heb gehoord dat ze mooie plaatjes hebben kunnen maken.

Na afloop kreeg ik enkele pakken klei mee naar huis zodat  we op school onze eigen beelden konden maken.

Al met al kijk ik terug op een mooie dag. Er is een nieuwe wereld voor mij opengegaan en ik begrijp nu beter wat kunst inhoud. Ik hoop dat deze actie door andere musea gehoord wordt, zodat binnenkort veel meer musea toegankelijk worden voor kinderen met een visuele beperking. 

Verslag gemaakt door Sander Smale (kinderambasadeur NSGK ).
Fotografie: Rob Voss

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij