Menu overslaan

Speeltuin De Roetsj Sittard verwelkomt kinderen met een handicap

10 april 2012 - Nederland is weer een toegankelijke buurtspeeltuin rijker! Tweede paasdag opende speeltuin de Roetsj in Sittard, waar kinderen met én zonder handicap vanaf nu fijn samen kunnen spelen.

De Roetsj is een vrij grote buurtspeeltuin in de Sittardse wijk Limbrichterveld. De Roetsj was al vrij goed toegankelijk voor kinderen met een handicap, maar de Speeltuinbende besloot in 2010 dat het nóg beter kon. Het bestuur van de speeltuin was vastberaden: in de Roetsj moeten gehandicapte kinderen gewoon mee kunnen doen! En dus ging een deel van de speeltuin de afgelopen maanden op de schop.

De Roetsj is een van de speeltuinen die meedoet aan het project ‘Samen Spelen’, een initiatief van NSGK. Samen met NUSO, de koepel voor speeltuinverenigingen, wil NSGK speeltuinen in heel Nederland toegankelijk krijgen. Het doel is dat in 2012 ten minste 25 speeltuinen zo zijn aangepast dat kinderen met en zonder handicap er samen kunnen spelen. (zie www.speeltuinbende.nl)

"In 2010 bleek dat De Roetsj aan renovatie toe was", vertelt voorzitter Liny Coenen. "Dankzij NSGK en de Speeltuinbende hebben we echt richting kunnen geven aan de renovatie. Zo hebben we bijvoorbeeld een verhard pad aangelegd, zodat ook kinderen in een rolstoel overal bij kunnen. En door kleine aanpassingen, zoals het plaatsen van steunbeugels en een helling bij bestaande speeltoestellen, worden deze opeens veel toegankelijker. Ook hebben we een aantal nieuwe elementen toegevoegd aan de speeltuin, zoals een zandbak met pomp, waar ook gehandicapte kinderen bij kunnen. We willen hiermee een voorbeeld zijn voor andere speeltuinen door te laten zien dat het helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn om een speeltuin toegankelijk te maken voor álle kinderen.”

Afgelopen maandag was het groot feest in De Roetsj. Ondanks het slechte weer waren er heel veel kinderen met hun ouders op de opening afgekomen. Er werd naar hartenlust (samen)gespeeld in de schommels, op de wip-wap en in het grote piratenschip. En zelfs de paashaas ontbrak niet. Wil je ook komen spelen in De Roetsj of meer informatie over de speeltuin? Kijk dan op www.de-roetsj.nl

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij