Menu overslaan

Speeltuinbende test speeltuin Deventer op (on)toegankelijkheid

31 maart 2011 - Hoe toegankelijk is speeltuin de Driehoek voor kinderen met een handicap? Zaterdag 2 april zal de Speeltuinbende deze speeltuin in Deventer onderwerpen aan een grondige test. Veel speelplaatsen zijn niet toegankelijk voor kinderen met een handicap, bijvoorbeeld omdat de toestellen niet geschikt zijn voor een rolstoel. De Speeltuinbende, die bestaat uit kinderen met én zonder handicap, wil hier verandering in brengen.

Test
Kan ik de speeltuin inkomen, hoe zit het met de toiletten, welke toestellen kan ik niet bespelen met mijn handicap en wat is er nodig om dit te veranderen? Aan de hand van dit soort vragen bepalen de kinderen van de Speeltuinbende hoeveel sterren de speeltuin krijgt. Minimaal valt er één ster te behalen en maximaal vijf. Vervolgens geven de kinderen tips hoe de speeltuin haar toegankelijkheid kan verbeteren.

De Driehoek
De Driehoek is een natuurlijke speeltuin met veel groen en toestellen van natuurlijke materialen. De speeltuin streeft naar een ‘inclusieve samenleving’ en wil toegankelijk zijn voor iedereen. Voorzitter Harrie Muilerman ziet dan ook uit naar de komst van de Speeltuinbende. “We hebben een aantal jaren geleden onze speeltuin al gedeeltelijk aangepast. Maar omdat we binnenkort, in samenwerking met de gemeente Deventer, gaan verhuizen naar het midden van de wijk willen we graag weten hoe we ervoor staan. We hopen dan ook dat de Speeltuinbende met goede ideeën komt waardoor straks nog meer kinderen in onze nieuwe speeltuin kunnen spelen.”

Inspiratie
Speeltuinen die zelf hun toegankelijkheid willen verbeteren, hoeven niet op de Speeltuinbende te wachten. Op de website www.speeltuinbende.nl vinden ze tips en informatie waarmee ze zelf aan de slag kunnen. En kinderen in heel Nederland kunnen de Speeltuinbende helpen door de speeltuin in hun eigen woonplaats te testen. Hun bevindingen kunnen ze invullen op dezelfde website.

Samen Spelen
De Speeltuinbende is een onderdeel van de driejarige campagne ‘Samen Spelen’, een initiatief van ‘NSGK voor het gehandicapte kind’. Samen met NUSO, de koepel voor speeltuinverenigingen, wil NSGK speeltuinen in heel Nederland toegankelijk krijgen. Het doel is dat in 2012 ten minste 25 speeltuinen zo zijn aangepast dat kinderen met en zonder handicap er samen kunnen spelen.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij