Menu overslaan

Speeltuinbende test speeltuin in Amersfoort op (on)toegankelijkheid

3 oktober 2011 - Hoe toegankelijk is speeltuin het Kruiskampkwartier voor kinderen met een handicap? Zaterdagmiddag 8 oktober zal de Speeltuinbende deze speeltuin in Amersfoort onderwerpen aan een grondige test. Veel speelplaatsen zijn niet toegankelijk voor kinderen met een handicap, bijvoorbeeld omdat de toestellen niet geschikt zijn voor een rolstoel. De Speeltuinbende, die bestaat uit kinderen met én zonder handicap, wil hier verandering in brengen.

Kan ik de speeltuin inkomen? Hoe zit het met de toiletten? Welke toestellen kan ik niet bespelen met mijn handicap? En wat is er nodig om dit te veranderen? Aan de hand van dit soort vragen bepalen de kinderen van de Speeltuinbende hoeveel sterren de speeltuin krijgt. Minimaal valt er één ster te behalen en maximaal vijf. Vervolgens geven de kinderen tips hoe het Kruiskampkwartier haar toegankelijkheid kan verbeteren.

Speeltuin Kruiskampkwartier
Middenin de Amersfoortse wijk Kruiskamp, omgeven door flats, woningen en winkels kunnen kinderen ongestoord spelen op een groot groen terrein, met tal van klim- en klauter toestellen. Speeltuinvereniging Kruiskampkwartier is een rustpunt in de wijk. Momenteel is de speeltuin bezig met grootschalige renovatieplannen. Suggesties van de Speeltuinbende zijn daarbij meer dan welkom. “Onze speeltuinvereniging vindt dat ieder kind, met of zonder handicap, ongehinderd vrij moet kunnen spelen. Helaas kan dat op steeds minder plekken. Daarom vinden wij het belangrijk om een veilige plek te zijn, waar er ook goede voorzieningen zijn voor gehandicapte kinderen” aldus penningmeester Han Zwakenberg. De speeltuinvereniging kijkt daarom erg uit naar de komst van de Speeltuinbende.

Samen Spelen
De Speeltuinbende is een onderdeel van het driejarige project ‘Samen Spelen’, een initiatief van NSGK. Samen met NUSO, de koepel voor speeltuinverenigingen, wil NSGK speeltuinen in heel Nederland toegankelijk krijgen. Het doel is dat in 2012 ten minste 25 speeltuinen zo zijn aangepast dat kinderen met en zonder handicap er samen kunnen spelen.

Inspiratie
Speeltuinen die zelf hun toegankelijkheid willen verbeteren, hoeven niet op de Speeltuinbende te wachten. Op de website www.speeltuinbende.nl vinden ze tips en informatie waarmee ze zelf aan de slag kunnen. En kinderen in heel Nederland kunnen de Speeltuinbende helpen door de speeltuin in hun eigen woonplaats te testen. Hun bevindingen kunnen ze invullen op dezelfde website.

Onlangs lanceerde NSGK onderstaand filmpje waarin de 3-jarige Luna met haar rolstoel van de glijbaan wil gaan. Steun het project Samen Spelen van NSGK en stuur het filmpje door of wordt donateur.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij