Menu overslaan

Speeltuinvriendje SAM krijgt predicaat ‘Goed Industrieel Ontwerp’

15 oktober 2014 -

Serie speeltoestellen maakt speeltuinen toegankelijker voor kinderen met handicap


SAM heeft dinsdagavond 14 oktober de erkenning ‘Goed Industrieel Ontwerp’ gekregen. Het vrolijke speeltuinvriendje SAM maakt speeltuinen op een laagdrempelige manier toegankelijker voor kinderen met een handicap. SAM is, in opdracht van NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind), ontwikkeld door ontwerpstudio Panton, in samenwerking met speeltoestellenfabrikant KOMPAN.

SAM is een serie speeltoestellen die vooral leuk is om mee te spelen, en bovendien de toegankelijkheid van een speeltuin vergroot voor kinderen met een beperking. Naast de verschillende spellen die gespeeld kunnen worden, hebben de toestellen een aantal functies: ze maken plaatsen toegankelijk, helpen obstakels overwinnen, schermen (voor slechtzienden) gevaarlijke plekken af, dienen als herkenningspunt en bieden overzicht. Zo is er een verhoogde zandbak voor kinderen in een rolstoel, paaltjes met speurtocht die een begaanbare route aangeven en toestellen die plekken bereikbaar maken.

Een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van prof. Wim Poelman kende SAM het predicaat ‘Goed Industrieel Ontwerp’ toe. Deze ‘GIO’-erkenning is een onafhankelijke, jaarlijkse prijs die 28 jaar geleden in het leven is geroepen om hoogwaardige initiatieven en professionaliteit in de designketen te bevorderen.

NSGK, initiatiefnemer van SAM, is trots op de prijs. Directeur Ingrid Tuinenburg: ‘De prijs is voor ons een bevestiging dat we een goed product hebben gevonden om speeltuinen toegankelijker te maken. In de meeste speeltuinen in Nederland kunnen kinderen met een handicap nog nauwelijks terecht, terwijl buitenspelen voor hen heel belangrijk is: niet alleen om plezier te maken en hun grenzen te ontdekken, maar ook om contact te maken met niet-gehandicapte leeftijdgenootjes in de buurt. Met dit prachtige ontwerp van Panton bieden we speeltuinen een laagdrempelige en vrolijke manier om ook deze groep kinderen te kunnen verwelkomen.”

De productlijn SAM wordt op de markt gebracht door Kompan, ‘s werelds grootste fabrikant van speelplekken.

///

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)
Voor meer informatie over NSGK kunt u contact opnemen met Mariël Verburg (communicatie & pr), tel. 020-6791200 / 06-19384343, e-mail mverburg@nsgk.nl, of kijk op www.nsgk.nl.

Voor beeldmateriaal en meer informatie over SAM of Kompan kunt u contact opnemen met Fiona Bambacht, tel. 0418-681461 / 06-53539106, e-mail FioBam@Kompan.com, of kijk op www.kompan.com.

Voor meer informatie over Panton kunt u contact opnemen met Mario de Zeeuw, tel. 0570-640277 / 06-41500272, e-mail mario.dezeeuw@panton.nl, of kijk op www.panton.nl.

Voor meer informatie over Goed Industrieel Ontwerp kunt u contact opnemen met Greetje van Beers (Designlink), info@desginlink.nl, tel. 087-8702289, of kijk op www.designlink.nl.
 

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij