Menu overslaan

Technologiefonds van start in NEMO

22 maart 2011 - In museum NEMO wordt 23 maart de feestelijke aftrap gegeven voor een uniek Technologiefonds. Dit fonds gaat technologische hulpmiddelen ontwikkelen voor jonge mensen met een handicap. De aftrap gebeurt samen met kinderen en jongeren met én zonder handicap, onder leiding van Jeugdjournaal-verslaggever Tako Rietveld. Het nieuwe Technologiefonds is een samenwerking tussen NSGK, Siza, RMC Groot Klimmendaal en het Technology Trial Centre.

Bijzondere hulpmiddelen
Als je je eigen arm niet meer kunt gebruiken, kun je met een robotarm toch zelf eten. Met het Wii-spel ‘Spooky’ kun je je evenwicht trainen als je een motorische handicap hebt. En met een beeldtelefoon met pictogrammen kun je, ook als je een verstandelijke handicap hebt, makkelijk communiceren met je vrienden en familie. Zo kunnen veel mensen met een handicap dankzij technologische hulpmiddelen toch gewoon leven. Maar van die hulpmiddelen zijn er nog veel te weinig. En daar gaan Siza, RMC Groot Klimmendaal en NSGK iets aan doen. Zij slaan de handen ineen om méér technologische hulpmiddelen te ontwikkelen voor kinderen en jongeren met een handicap.

Feestje
Dat is reden voor een feestje, dat gevierd wordt met kinderen met én zonder handicap en als gastheer Jeugdjournaal-verslaggever Tako Rietveld. En wat is een betere plek om dat te vieren dan technologiemuseum NEMO, het grootste science center van Nederland met vijf etages vol interactie op het gebied van wetenschap en technologie? Daar zal Robert van Ginkel (25) een demonstratie geven met de robotarm op zijn rolstoel. Robert heeft door de ziekte van Duchenne weinig kracht meer in zijn spieren. Dankzij zijn robotarm kan hij toch zelfstandig leven. Maar hoe gaat dat dan, op je hoofd krabben met zo’n arm? En een glas water drinken?

En kun je ook schrijven met een robotarm? Dat gaan de bestuursleden van Siza, RMC Groot Klimmendaal en NSGK proberen. Zij gaan met de robotarm hun handtekening zetten onder de samenwerkingsovereenkomst. Daarna gaat Tako in gesprek met de aanwezige kinderen: wat voor handicap hebben zij? Hebben ze daar last van in hun dagelijks leven? En welke nieuwe uitvinding zou hen daarbij kunnen helpen? Tot slot kunnen de kinderen zelf aan de slag met het Wii-spel Spooky voor kinderen met evenwichtsproblemen.

Technologiefonds
De samenwerkingspartners Siza, RMC Groot Klimmendaal en NSGK zetten zich ieder op hun eigen manier in voor mensen met een handicap. Jaarlijks zullen zij samen 1 miljoen euro beschikbaar stellen voor het Technologiefonds. Een flink bedrag, waarmee hulpmiddelen worden ontwikkeld die mensen met een handicap helpen om volwaardig te leven. Die ontwikkeling wordt voor het fonds uitgevoerd door het Technology Trial Centre (TTC), dat veel expertise heeft op dit gebied.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij