Menu overslaan

Wat zou jij doen als je burgemeester van Utrecht was?

9 juli 2014 -

Wat zou je doen als je burgemeester van Utrecht was? Jongeren met een beperking uit Leidsche Rijn vroegen het hun buurtgenoten en filmden het resultaat. Op 16 juli presenteren zij hun film aan de kersverse burgemeester Jan van Zanen. De actie maakt deel uit van het project ‘We zijn er’, waarmee NSGK jongeren met een handicap een actieve rol wil geven in hun buurt. 


Er zijn meer leuke plekken voor jongeren nodig, de oversteek van de busbaan moet veiliger en een vissteiger zou welkom zijn, evenals meer fietspaden en een ouderwetse kroeg. Zomaar een paar tips van de bewoners van Leidsche Rijn aan hun nieuwe burgemeester. De bewoners werden geïnterviewd en gefilmd door onder andere Hedi, Ricardo en Mandy; allemaal jongeren met een beperking.

De jongeren maken deel uit van het project ‘We zijn er’ van NSGK. NSGK wil graag dat mensen met een handicap midden in de samenleving kunnen wonen, maar ziet in de praktijk vaak dat ze weinig contact hebben met buurtgenoten. In het project ‘We zijn er’ gaan ze op pad in hun buurt. Dat gebeurt volgens de ABCD-methode van John McKnight. Daarin wordt gekeken welke waarde mensen kunnen toevoegen aan hun omgeving. Het gaat dus om de persoonlijkheid en de kwaliteiten van deelnemers, niet om hun handicap. Ze krijgen geen vast draaiboek maar volgen hun eigen dynamiek. Ze interviewen wijkbewoners, leggen contacten en gaan allemaal op hun eigen manier aan de slag: de één schrijft een wijkkrant (die ook 16 juli uitkomt), de ander gaat voorlezen in de peuterspeelzaal of taarten bakken voor kinderfeestjes. Zo halen ze het beste boven in zichzelf én in de buurt.

Naast Leidsche Rijn, waar de deelnemers de geuzennaam ‘Lanterfanters’ aannamen, is ‘We zijn er’ ook van start gegaan in de Nijmeegse wijk Heseveld. Hierna volgen nog drie plaatsen in Nederland.

Naar de Facebookpagina van We Zijn Er - Leidsche Rijn. 

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij