Menu overslaan
Het Gehandicapte Kind zet zich in voor kinderen met een handicap. Een van hen is Rudolf (16). Doordat hij in een rolstoel zit, gaat alles bij hem wat langzamer. Maar zelf let hij daar niet te veel op. "Ik kijk liever naar mijn mogelijkheden dan dat ik ga piekeren over wat ik niet kan."
Rudolf

Wat voor handicap heb jij?

Ik heb er eigenlijk twee. Ik heb een lichte vorm van spastische tetraplegie. Hierdoor kan ik mijn bewegingen moeilijk controleren en zit ik in een rolstoel. Ik kan nog wel staan en lopen met de rollator, maar het gaat steeds verder achteruit en de vraag is hoe lang ik dit nog zal kunnen. Mijn tweede handicap is dat ik ook een leerstoornis heb.

Hoe komt dat?

Ik ben twee maanden te vroeg geboren. Ik had een grote groeiachterstand en woog slechts 1 kilo.

Wat moet jij door je handicap anders doen dan andere kinderen?

Ik probeer daar eigenlijk niet teveel op te letten. Ik kijk liever naar mijn mogelijkheden dan dat ik ga piekeren over wat ik niet kan. Ik ben ermee geboren, dus mijn handicap is altijd onderdeel van mijn leven geweest. Af en toe kijk ik wel eens naar anderen en denk ik goh, zij kunnen zelfstandig over straat. Dat kan ik niet, ik heb overal hulp bij nodig.

Tegen welke problemen loop je aan in het dagelijkse leven?

Ik heb gewoon meer tijd nodig om dingen te doen en te leren. Opstaan gaat langzaam, want dat kan ik niet zelfstandig. Ik moet 's ochtends om half zeven opstaan wil ik om acht uur klaar zijn, want dan komt een taxibusje me ophalen om naar school te gaan. Als ik dan in de auto zit, lijkt het wel alsof ik er al een halve dag op heb zitten.

Vind je dat andere mensen goed omgaan met jouw handicap?

De meesten wel, maar sommigen ook niet. Zij gaan je dan betuttelen als een klein kind en dat is wel eens irritant. Alsof je ook verstandelijk gehandicapt bent.

Wat vind jij leuk om te doen?

Ik geniet van gezelligheid en ik ben een grote liefhebber van muziek. Ik hou ook erg van sterke humor. In mijn vrije tijd chat ik graag met mijn vrienden. Wat ik ook erg leuk vind is het Fitkids-programma, waar ik elke woensdag aan deelneem. Samen met andere gehandicapte kinderen kan ik daar onder professionele begeleiding verschillende sporten beoefenen. Vooral zwemmen vind ik leuk. Dat gaat dan wel een beetje 'op z'n hondjes', maar ik kan het wel zelf.

Wat doe je het liefst in je vakantie?

Ik doe graag mee aan sociale activiteiten. Dit jaar heb ik samen met mijn vader deelgenomen aan een NSGK Wigwamvakantie. Ieder gezin kampeert in een eigen wigwam en er worden allerlei activiteiten georganiseerd. Een ochtend werden we met veel lawaai gewekt door de vrijwilligers van de Wigwam. Zij hadden spontaan een feestje georganiseerd om het vervroegd pensioen van mijn vader te vieren. Dat was een leuke verassing.

Wat wil je later graag worden?

Ik zou graag iets sociaals doen, bijvoorbeeld een praatgroep begeleiden. Via mijn school volg ik sinds kort een stage als receptionist en dat bevalt goed. Binnenkort ga ik ook een gastcollege geven aan studenten ergotherapie, dat lijkt me ook leuk om in de toekomst vaker te doen.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij