Menu overslaan

Dean (9) kon niet naar de bassischool in de buurt

Dean heeft het syndroom van Down. Toen hij 4 werd, wilde zijn moeder niks liever dan hem laten meedraaien in het gewone schoolleven. Maar de reguliere basisschool vond dat Dean teveel beperkingen heeft.

Toch Samen naar School

Dean gaat nu naar een Samen naar School klas en voelt zich daar helemaal thuis. Een Samen naar School klas is gevestigd binnen een reguliere (basis)school. De kinderen krijgen zorg en onderwijs op maat en doen veel activiteiten samen met niet-gehandicapte leeftijdgenootjes. Alle kinderen hebben daar profijt van.

Dean doet geregeld mee met de lessen van de gewone klassen en andere leerlingen doen mee in de Samen naar School klas. Met z’n allen samen spelen op het schoolplein is heel gewoon. Dean maakt ook vriendjes op school en wordt uitgenodigd voor verjaardagspartijtjes. Laatst heeft hij zelfs zijn allereerste eigen partijtje gevierd!

Gescheiden van leeftijdsgenootjes

Veel kinderen met een beperking hebben minder geluk. In Nederland is het onderwijs voor kinderen met en kinderen zonder beperking gescheiden. Sommige kinderen gaan zelfs helemaal niet naar school. Hierdoor komen kinderen met en zonder handicap elkaar niet tegen. Ze leren niet hoe belangrijk het is om samen op te groeien. Als je door je beperking naar een school verder weg gaat, is het niet makkelijk om kinderen uit de buurt te leren kennen. Veel kinderen met een beperking voelen zich daardoor eenzaam.

Dit kun jij doen

Dankzij donaties zijn er al 36 Samen Naar School klassen gestart. Maar dat is nog niet genoeg. Iedere gemeente in Nederland zou minstens één Samen naar School klas moeten hebben. Help jij mee om het mogelijk te maken? Zodat veel meer kinderen zoals Dean vriendjes kunnen maken in hun eigen buurt? Als dank ontvang je een vriendenboekje.

Help nu en doneer

 

“Elke basisschool zou een Samen naar School klas moeten hebben. Kinderen als Dean leren heel veel van andere kinderen zonder handicap. En andersom leren zij dat niet iedereen hetzelfde is. Het werkt twee kanten op.” - Moeder van Dean

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij