Menu overslaan

Kian

Kian is bijna 7 jaar en zit in groep 4 van obs de Lingewaard. In zijn klas is hij de enige met een zichtbare beperking. Niemand maakt er een probleem van, Kian is gewoon Kian. Soms is er een kleine aanpassing nodig. Zo heeft hij een matje waarop hij zijn schrift legt, dan verschuift het niet. 'Ik ben een gewoon kind hoor, ik heb alleen één arm niet.' Het is een aangeboren beperking. Hij weet niet beter en zijn omgeving inmiddels ook niet.

Kian is dol op bewegen. Zwemmen doet hij graag; hij deed mee aan de zwemvierdaagse in het lokale zwembad. En binnenkort start hij weer met zwemles, want hij wil ook graag zijn B-diploma halen.  Verder danst hij met zijn jazzdance groepje en hij traint twee keer per week met zijn voetbalteam van ASV Arkel. Op zaterdag heeft hij vaak een voetbalwedstrijd. De tegenstander is wel eens een beetje verbaasd en wil hem soms ontzien. Dat dit niet hoeft, merken ze al gauw.

Kians moeder Annelies zegt: 'Zijn grote wens was zonder zijwielen fietsen net als andere kinderen van zijn leeftijd en dat was best lastig. Maar hij bleef proberen en aan het einde van de zomervakantie lukte het. Zijn hand kan hij natuurlijk niet uitsteken, dus steekt hij een voetje uit om richting aan te geven. Kian denkt in oplossingen en wij denken als het nodig is met hem mee. Thuis, op school en bij sport. Kian is gewoon Kian en hij wil graag je sportmaatje zijn.'

Fay

Fay is een vrolijke, gezellige meid van 11 jaar. Ze zit in groep 7. Fay heeft het Syndroom van Down. Ze had een moeilijke start bij de geboorte met acute kinderleukemie en enkele jaren later leukemie. Maar ze is er helemaal bovenop gekomen. Samen met haar broertjes en zusje is het thuis een gezellige boel. Fay is de oudste van het stel en geniet van alle reuring in huis. Voor haar vijfde jaar sprak Fay nog niet zo goed, maar met intensieve logepedie en heel veel geduld kletst ze nu de oren van je hoofd.

Fay is een leergierig meisje. Met veel plezier gaat ze elke dag naar een reguliere basisschool, samen met haar broertjes en zusje. Op deze school is een parelgroep ingericht waar kinderen met een handicap op gerichte momenten extra ondersteuning krijgen zodat zij op hun niveau kunnen leren. De rest van de tijd zit Fay in de 'gewone' klas, samen met leeftijdgenootjes zonder beperking. En zij weten: Fay is een heel leuke vriendin!

Maarten

Maarten is een vrolijke, sociale puber van bijna 14 jaar oud. Doordat hij geboren is met Spina Bifida, heeft hij bijna geen spierkracht in zijn benen en maakt hij gebruik van een rolstoel en een aangepaste fiets.
 
Hij heeft een passie voor sport en speelt rolstoeltennis. In november gaat hij deelnemen aan de landelijke training voor jeugdrolstoeltennissers en hoopt hiermee zijn grote droom te verwezenlijken: spelen op de Paralympics. 
 
Maarten zit in 2 mavo/havo van de Waerdenborch in Goor en speelt graag met vrienden Fifa, Formule 1 en Forza horizon op de Xbox.
 
Hij vindt deze campagne erg belangrijk: 'Ik word volledig geaccepteerd op school, op de sport en hier in het dorp. Dat gun ik iedereen, want niets is fijner dan "gewoon" zijn.'

Christel

Christel zit sinds een paar jaar in een rolstoel. 'Op mijn veertiende werd ik ziek en was ik ineens gehandicapt. Daarvoor was er niets aan de hand', vertelt ze. 'Sinds mijn zeventiende zit ik een rolstoel. En vanwege een maagverlamming krijg ik mijn voeding via een sonde. Daarnaast heb ik een neurologische aandoening en heb ik een bindweefselziekte', somt ze op.

Door haar eigen ervaringen weet ze dat er in Nederland nog veel verbeterd kan worden voor mensen met een handicap. Om te beginnen op scholen. 'Ik vind het belangrijk dat jongeren een toekomst hebben en dat begint met onderwijs. Helaas zijn er letterlijk én figuurlijk te veel drempels waardoor niet iedereen naar school kan.'

Ze begon zelf op de havo, maar zakte via het vmbo af naar het vmbo theoretische leerweg op het speciaal onderwijs. 'Omdat ik vaak in het ziekenhuis lag moest ik van de havo af. Op het vmbo vonden ze het risico te groot omdat ik een slangetje uit m’n neus had. Uiteindelijk kwam ik op het speciaal onderwijs terecht'. Dat moet volgens haar dus echt veranderen. Vooroordelen stoppen is een van Christels levensdoelen. Haar opleiding Juridische Dienstverlening komt daar vast bij van pas.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij