Menu overslaan
Racerunning

‘Dankzij de RaceRunner kan Noud gewoon meedoen’

Wat verandert er dankzij een NSGK-project allemaal in het leven van kinderen en jongeren met een beperking? We vinden het heel belangrijk om dat te weten. Daarom hebben we in 2017 zowel intern als extern de impact gemeten van een aantal van onze projecten. Daarnaast delen we ook graag de persoonlijke ervaringen van kinderen en ouders. Froukje Kradolfer-van den Berg (36) vertelt wat de RaceRunner voor haar 9-jarige zoon Noud betekent.

 

‘Noud heeft voor zijn geboorte een hersenbeschadiging opgelopen. Hij kan niet lopen en zijn linkerhand niet gebruiken. Ook heeft hij epilepsie en een chronisch pijnsyndroom. Gelukkig gaat hij wel naar de reguliere school hier in de buurt, samen met zijn broertje en zusjes. Wij vinden het belangrijk dat hij tussen de andere kinderen opgroeit en deel uitmaakt van de maatschappij. Noud heeft veel vriendjes in de buurt en op school!’ 

Prachtig team

‘Hoewel hij er het beste van probeert te maken, voelt hij zich soms toch eenzaam. Dan zegt hij dat hij het een ‘kutleven’ vindt. Het liefst zou hij gewoon willen lopen en meedoen. Daarom betekent RaceRunning heel veel voor Noud. Op zijn RaceRunner kan hij sporten bij Haag Atletiek en meedoen met hardloopwedstrijden. De eerste keer had hij blaren op zijn dijen. Maar het applaus maakte veel goed. Afgelopen jaar lag hij de hele zomer in het ziekenhuis. Motorisch moest hij alles opnieuw leren. Maar wie deed er in september met z’n RaceRunner mee aan een wedstrijd? Noud! Die wedstrijd was voor hem zijn revalidatiedoel, en hij heeft het gehaald! De medaille was de kroon op zijn harde werk. Noud doet mee aan duurlopen door het hele land. Vaak is hij de enige deelnemer met een handicap. Meestal gaat hij samen met zijn tweelingbroer en zijn twee zusjes. Samen vormen ze een prachtig team. RaceRunnen maakt Noud zo blij. Hij hoort er dan helemaal bij en kan gewoon meedoen. En dát is precies wat hij graag wil.’

Over de RaceRunner

RaceRunner is een soort driewielloopfiets waarmee veel mensen met een (ernstige) motorische beperking toch kunnen lopen én rennen. Het VUmc en NSGK introduceren RaceRunning als sport in Nederland. Het VUmc geeft informatie en trainingen, NSGK helpt met de fondsenwerving. Inmiddels zijn er RaceRunners aanwezig op dertien atletiek- en sportverenigingen en vijftien andere locaties zoals (mytyl)scholen en revalidatiecentra. Samen met het VUmc willen we graag nog veel meer reguliere sportverenigingen helpen om RaceRunners aan te schaffen. Ons doel is dat kinderen en jongeren met een beperking kunnen sporten samen met leeftijdgenoten zonder beperking.

Hoe werkt het?

Het RaceRunning Team van VUmc geeft RaceRunners in bruikleen en zorgt voor informatie en ondersteuning. Zo kunnen sportverenigingen de RaceRunner vrijblijvend uitproberen. Bevalt het, dan kan NSGK de vereniging ondersteunen bij de aanschaf van eigen RaceRunners. Deze RaceRunner Regeling bieden we aan in samenwerking met het Foppe Fonds. Indien nodig helpt NSGK ook bij het toegankelijk maken van de faciliteiten van de vereniging.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij