Menu overslaan

Wat is eigenlijk een handicap?

Het is moeilijk om precies te tellen, maar in totaal heeft bijna één op elke tien kinderen een handicap. Dat wil zeggen dat ze een beperking hebben waardoor ze sommige dingen niet zo goed kunnen als andere kinderen. Er zijn honderden verschillende soorten handicaps. Vaak worden die onderverdeeld in ‘lichamelijke’ en ‘verstandelijke’ handicaps.

Een lichamelijke handicap

Een lichamelijke handicap heb je als een deel van je lichaam niet goed functioneert. Sommige kinderen kunnen bijvoorbeeld hun benen niet gebruiken. Ze kunnen dus niet lopen en zitten daarom in een rolstoel. Andere kinderen zijn blind, zij kunnen niets zien. En weer andere kinderen zijn spastisch, dat wil zeggen dat ze hun spieren niet goed kunnen controleren en daardoor hun bewegingen niet goed kunnen sturen. Zo zijn er heel veel verschillende lichamelijke handicaps.

Een verstandelijke handicap

Een verstandelijke handicap heb je als er iets niet goed is met je hersenen. Met je hersenen denk je na en leer je. Kinderen met een verstandelijke handicap kunnen dingen daarom vaak niet zo goed begrijpen of leren.

Meervoudige handicap

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat iemand zowel verstandelijk als lichamelijk gehandicapt is. Dit wordt een meervoudige,
oftewel een dubbele handicap genoemd.

Waarom hebben sommige mensen een handicap?

Een handicap kun je bij je geboorte krijgen, maar ook later in je leven. Als kinderen al bij hun geboorte een handicap hebben, kan dat verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld doordat er iets mis gaat tijdens de geboorte. Sommige handicaps zijn erfelijk, dat wil zeggen dat ze van ouder op kind kunnen worden ‘doorgegeven’: als de ouders een erfelijke handicap hebben, is er een kans dat de kinderen die ook krijgen. Maar het kan ook gewoon puur toeval zijn als je met een handicap wordt geboren. En later in je leven kun je gehandicapt raken door bijvoorbeeld een verkeersongeluk of een ernstige ziekte. Naar schatting zijn er in Nederland meer dan 250.000 kinderen en jongeren (van 6 tot 19 jaar) met een handicap.

Soms is een handicap goed zichtbaar voor andere mensen, bijvoorbeeld als iemand in een rolstoel zit. En er zijn ook handicaps die van buiten helemaal niet goed zichtbaar zijn, zoals sommige verstandelijke handicaps. Maar één ding geldt voor alle kinderen met een handicap: ze zijn gewone kinderen en willen graag gewoon meedoen.

Kinderen met een handicap willen gewoon meedoen

Ook iemand die in een rolstoel zit vindt het leuk om te spelen met vriendjes en vriendinnetjes. En iemand die blind is wil ook kunnen e-mailen of gamen. Kinderen met een verstandelijke handicap willen ook wel eens lekker op vakantie, zoals iedereen, of op Scouting. En niemand wil graag worden aangestaard of kinderachtig worden behandeld, ook kinderen met een handicap niet. Kortom: kinderen met een handicap zijn gewone kinderen die gewoon willen meedoen.

Hoe gaat dat dan, gewoon meedoen?

Dat lijkt best lastig, gewoon meedoen als je een handicap hebt. Want je kunt niet op het klimrek met je rolstoel. En je beeldscherm kun je niet lezen als je blind bent. En hoe kun je op vakantie gaan als je eigenlijk elke dag verzorging nodig hebt? En als je er anders uitziet, staren mensen je vaak aan op straat.

Dat is natuurlijk vervelend, maar gelukkig kan het ook anders!

Dan is er wel vaak een beetje extra hulp nodig. Speeltoestellen kunnen bijvoorbeeld zo worden aangepast dat er ook rolstoelen op kunnen. Kinderen met en zonder handicap kunnen dan samen spelen! En voor blinde kinderen zijn er heel slimme hulpmiddelen uitgevonden, waardoor ze toch met een computer kunnen werken. Zij kunnen de tekst dan voelen met hun vingers in plaats van lezen met hun ogen. (Die speciale ‘voelletters’ heten braille.) En voor kinderen die veel verzorging nodig hebben, zijn er speciale vakantiekampen zoals de Wigwamvallei (www.wigwamvakanties.nl). Daar staan grote wigwamtenten die helemaal zijn aangepast voor kinderen in een rolstoel. En er zijn elke dag verzorgers en begeleiders aanwezig die ervoor zorgen dat de kinderen een geweldige vakantie beleven en er even helemaal tussenuit zijn. Dankzij die vakantiekampen hoeven kinderen met een handicap in de vakantie niet thuis te blijven.

Wie kan daarbij helpen?

Die aanpassingen en hulpmiddelen kosten best veel geld. Maar gelukkig zijn er organisaties zoals NSGK. NSGK staat voor de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. Wij zamelen geld in om kinderen met een handicap te helpen. Met dat geld worden speelplaatsen aangepast, speciale vakanties georganiseerd, computers aangepast en nog veel meer. Zodat kinderen met een handicap gewoon kunnen meedoen! Vandaar dat NSGK herkenbaar is aan het meisje in de rolstoel in het logo.

Maar de allerbelangrijkste manier om kinderen met een handicap te helpen is: door ze gewoon te behandelen, net als andere kinderen. Kinderen met een handicap willen gewoon meedoen – dat is wat NSGK vertelt. Vertel je het door aan je vriendjes en vriendinnetjes?

Djenna

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij