Menu overslaan

Kinderserie ‘Caps Club’ draagt bij aan positieve beeldvorming

TV presentatrice Lucille Werner weet uit eigen ervaring hoe het is om een handicap te hebben. Als ‘famous friend’ van NSGK zet ze deze ervaring en haar bekendheid in om het belangrijke werk van NSGK te delen. Maar zij doet meer voor kinderen en jongeren met een handicap. Met de Lucille Werner Foundation maakt ze televisieproducties voor een positieve beeldvorming over mensen met een lichamelijke handicap. In 2014 was de spannende jeugdserie Caps Club te zien bij de TROS. De serie gaat over Cappie, een slechtziende jongen, en zijn vier vrienden. Dat twee van de hoofdrolspelers een handicap hebben doet er in de serie niet toe, alle kinderen zijn gelijk. De serie wil kinderen leren respect te hebben voor kinderen die ‘anders’ zijn en laten zien dat kinderen met een handicap ook op TV een volwaardige rol kunnen hebben. Is Caps Club hierin geslaagd?

 

Zien wat gehandicapte kinderen wél kunnen

Daarvoor liet Lucille een onderzoek uitvoeren. De centrale vraag luidde: In hoeverre levert de kinderserie Caps Club een bijdrage aan de positieve beeldvorming over mensen met een lichamelijke handicap onder kinderen van 8 tot en met 12 jaar uit West-Nederland? Om antwoord op deze vraag te krijgen, is de beeldvorming bij de kinderen vóór en ná het zien van de serie onderzocht. Ook is bekeken welke kennis de kinderen hebben opgepikt van de serie over mensen met een lichamelijke handicap. Uit het onderzoek blijkt dat de jonge kijkers na het zien van de serie meer te weten zijn gekomen over wat iemand met een lichamelijke handicap kan. Dankzij de serie ontdekten zij dat dit veel meer is dan zij van te voren dachten. Vooral van de rolstoel gebonden acteur Siggy vermoeden zij dat hij minder zou kunnen ondernemen en afhankelijker zou zijn, omdat zijn handicap duidelijk is te herkennen. Maar na het zien van Caps Club dachten zij daar heel anders over. Zij hadden met eigen kunnen zien wat Siggy en ook Cappie allemaal wél kunnen. De kinderserie draagt zeker bij aan een positieve beeldvorming over mensen met een lichamelijke handicap.

 

Anderen inspireren

Lucille kijkt dan ook tevreden terug op ‘haar’ Caps Club: ’Ik ben ongelooflijk trots op de dramaserie Caps Club. Samen met NSGK hebben we een mooie prestatie neergezet. De serie laat zien dat kinderen met en zonder handicap moeiteloos in staat zijn om met respect met elkaar om te gaan. Er zijn geen achterstanden of verschillen. Het leven met een handicap laat juist zien dat door compensatie anderen geïnspireerd worden en geboeid raken. Dat hebben we toch mooi met de serie bereikt!’

 

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij