Menu overslaan

Opening jubileumevenement Beter Samen

Machteld Huber

Wat is eigenlijk de ‘gezondheid’ waar onze gezondheidszorg naar streeft? Officieel is dat een toestand van 'compleet welbevinden'. Maar volgens die opvatting is praktisch iedereen chronisch ziek, zegt arts en onderzoeker Machteld Huber. Zij ontwikkelde een nieuw concept 'gezondheid', dat veerkracht en zelfredzaamheid als uitgangspunt neemt. Gezond ben je als je je kunt aanpassen aan de omstandigheden en de regie kunt voeren over je eigen leven. Jezelf ontwikkelen en persoonlijke doelen halen wordt dan belangrijker dan eindeloos doorbehandelen. Diverse zorgorganisaties werken inmiddels met de inzichten van Huber.

Veronique Werz

Als moeder van een gehandicapte zoon miste Veronique Werz een goed magazine voor ouders zoals zij. Een inspirerend tijdschrift over de emotionele en praktische kant van een zorgintensief gezin. Met haar creatieve achtergrond, haar commerciële inzicht en haar ervaring bij Libelle is ze zelf aan de slag gegaan. In 2010 verscheen het eerste nummer van Lotje&co, dat meteen de prestigieuze Mercur-prijs won voor het beste nieuwe tijdschrift van dat jaar. Inmiddels is Stichting Lotje&co meer dan een magazine; het is uitgegroeid tot een belangrijk platform voor ouders van een zorgintensief kind.

Maarten Reimes

Maarten Reimes richtte met Carine Grijzen de inclusieve speeltuin Hof van Eckberge op. Dit is niet alleen een super-speelparadijs, het is ook toegankelijk voor iedereen: ook kinderen met een handicap kunnen hier veilig spelen. Het werd door onze Speeltuinbende dan ook uitgeroepen tot ‘beste samenspeelplek van 2014’. Nog bijzonderder is dat Hof van Eckberge op eigen kracht draait: zonder subsidies of bijdragen van fondsen. Hoe dat kan? Maarten vertelt daar graag meer over.  

Michael Robbert Brans

Michael Robbert Brans wordt sinds zijn pubertijd geteisterd door kanker, wat hem zijn rechter been heeft gekost. Maar hij is sterker dan ooit. Als sporter doet hij mee aan zware mudmasters en overwint hij obstakels die zelfs met twee benen lastig zijn. Om kinderen en jongeren met een handicap te helpen zich sportief te ontwikkelen, zet hij zich in voor Fun-ie-fit, een uniek game-, sport- en gezondheidscentrum. Door de geavanceerde computerapparatuur en games verleggen kinderen spelenderwijs hun grenzen. En: deelnemers met en zonder handicap kunnen hier op gelijke basis tegen elkaar sporten.

Sven Romkes

Sven Romkes werkt bij ABN Amro, maar hij is geen gewone bankmedewerker. Overdag helpt hij de bank met het aantrekken van professionals met een beperking. ’s Avonds werkt hij aan zijn roman 50 gegronde redenen om een gehandicapte te haten. En hij kan het weten, hij zit al zijn hele leven in een rolstoel. Met kennis van zaken en een frisse blik vertelt hij over vooroordelen en hoe daaruit een slaatje te slaan.

Eva Toele & Michiel van Rennes

Eva Toele en Michiel van Rennes zijn oprichters van de Boshoeve, het meest inspirerende en vernieuwende kinderdagverblijf van Nederland. In dit duurzame, zelfvoorzienende gebouw krijgen kinderen met én zonder handicap samen opvang. Maar de poort staat ook open voor andere mensen uit de samenleving. Zo zijn er flexwerkplekken, kookclubs en een moestuin waar jongeren met een beperking tuinieren.

Bor Verkroost

Bor Verkroost lijdt aan Epidermolysis Bullosa, een zeldzame huidziekte die veel tumoren en pijn met zich meebrengt. Na ruim 60 operaties speelt de gedachte aan euthanasie al een tijdje in zijn hoofd, wat vanwege zijn jonge leeftijd (37) veel aandacht kreeg in de media. Toch stelt Bor dit nog even uit omdat hij naar eigen zeggen ‘nog niet klaar is’. Hij zet zich onder meer in voor het toegankelijk maken van games voor mensen met een beperking. Ook zou hij graag een theaterproductie of een film aan ons nalaten.

Beer Boneschansker

Beer Boneschansker staat al bijna twee decennia op de bres voor de belangen van mensen met een handicap. De laatste jaren breekt hij als artistiek leider van theaterwerkplaats 5D een lans voor theaterproducties door mensen met én zonder handicap samen. Met succes: 5D heeft inmiddels heel wat inclusieve voorstellingen op het programma. Onder andere op bekende festivals zoals Oerol en de Parade. 

 

Alex 'OneArmed' Wegman

Alex Wegman was van jongs af aan verknocht aan de muziek. Hij leerde gitaar spelen en later ook keyboard, drum en piano. Zijn ambitie om professioneel gitarist te worden werd ruw verstoord toen hij botkanker kreeg in zijn linker arm waarna deze geamputeerd moest worden. Maar opgeven is geen optie voor Alex. Hij zette alles op alles om door te gaan als eenarmige drummer onder de naam OneArmed. Na een aantal video’s op Youtube volgden optredens in binnen- en buitenland en ontving hij een Youth Talent Award. Nu is hij zijn eigen bedrijf gestart als producer en muzikant. 

Vera van Dijk

Vera is doof geboren en vecht al jaren om bij de horende wereld te horen. Dit was voor het eerst te zien in het tv-programma Puberruil in 2011 waar ze van leven wisselde met de horende Nadia. Ze is regulier onderwijs gaan volgen en studeert nu Bouwkunde. Sinds een paar jaar heeft Vera een CI-implantaat wat haar in staat stelt om beter te horen – een ingreep die in de dovengemeenschap nog vaak weerstand oproept. Ook met implantaat moet ze nog vaak gebruik maken van een tolk of gebarentaal. Wel is haar gehoor nu goed genoeg om een aangepast concert te kunnen beleven, zoals het concert dat Kyteman in 2014 speciaal voor haaf gaf en haar ineens beroemd maakte.

Peter Riezebos

Wat scholen bieden sluit niet altijd aan bij wat kinderen nodig hebben. Peter Riezebos weet dat als geen ander. Als kind stond hij te boek als onhandelbaar en werd diverse keren van school getrapt, met een zware depressie als gevolg. Later kwam hij erachter dat hij ADHD en autisme heeft. Nadat hij zichzelf had leren begrijpen, pakte hij de draad weer op en rondde maar liefst vier studies af. Zijn specialisme: onderwijs en diversiteit. Met die persoonlijke en wetenschappelijke bagage schreef hij het boek ‘Van mavo tot Harvard’.

We mogen de presentatie van Peter Riezebos niet integraal weergegeven. Hieronder vindt u hier een compilatie van zijn verhaal.

Afsluiting jubileumevenement

Videoclip-verslag 'Mijn film mijn verhaal'

De cameramensen van 'Mijn film mijn verhaal' maakten een als videoclip een korte reportage van de middag. 'Mijn film mijn verhaal' is een project voor jongeren die door een handicap niet kunnen spreken. Zij leren filmen en monteren zodat ze met film hun verhaal kunnen vertellen.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij