Menu overslaan

Dit jaar bestaat NSGK 65 jaar. Sinds onze oprichting in 1950 hebben we heel wat geschiedenis geschreven. Een geschiedenis boordevol mijlpalen, hoogtepunten en bijzondere verhalen.  We vertellen dit jaar 65 van die verhalen.


Wij vinden het leven Beter Samen. Daarom werken we, samen met u, aan een wereld waar kinderen en jongeren mét en zonder handicap samen leven en leren, samen sporten en spelen, samen werken en wonen.

Aan de hand van 65 verhalen kijken we dit jaar met trots terug op wat we hebben bereikt. En we blikken ook vooruit. Op de stappen die we nog moeten zetten op weg naar onze ultieme droom; een samenleving waarin kinderen en jongeren met een beperking vanzelfsprekend samenleven.

65 jaar NSGK in 65 verhalen. Lees ze hieronder.


 

 • Verhaal 1

  Hek erom. Klaar

  "Zij moeten naar speciale scholen. Hek erom. Klaar. Zo hebben we dat nu eenmaal geregeld in onze samenleving. Maar waarom eigenlijk?"

 • Verhaal 2

  65 jaar NSGK

  Het begon allemaal in 1945. De Tweede Wereldoorlog is nog maar net voorbij als mevrouw Spakler een spelletjesmiddag organiseert voor gehandicapte kinderen.

 • Verhaal 3

  Dennis Wilt

  Hun gehandicapte zoon stierf, hun dochter kreeg leukemie en hun andere zoon heeft ADHD. Weerman Dennis Wilt (44) en zijn vrouw Diane zijn hun onbevangenheid wel kwijtgeraakt.

 • Verhaal 4

  Downistie

  Goed idee of absoluut ‘not done’? Zelden leverde een soap zoveel discussie op als Downistie.

 • Verhaal 5

  Geen Druppel

  Een paar wijntjes, dat kan toch best als je zwanger bent? Eh, nee. Wie zich verdiept in de verhalen over Foetaal Alcohol Syndroom (FAS), drinkt geen druppel meer tijdens de zwangerschap.

 • Verhaal 6

  Spreken met Film

  Ieder kind wil zijn interesses delen en vertellen wat hij beleeft. Als dat door een lichamelijke handicap niet mogelijk is, raken zij al snel in een isolement. Maar er is een manier om deze kinderen tóch te laten communiceren.

 • Verhaal 7

  Leven met een Handicap

  Hij voetbalt, skiet, rookt en studeert psychologie. En hij is gehandicapt. De armen en benen van Thomas Schellens (23) houden halverwege op.

 • Verhaal 8

  Knapperds van de Dag

  Ons rubriekje op Facebook is populairder dan ooit. De likes en leuke reacties vliegen ons nog steeds om de oren. Toch is niet iedereen onverdeeld enthousiast.

 • Verhaal 9

  Alleen op stap met GoOV

  Normaal gesproken gaat Jeremy altijd met de taxibus naar school. In 2013 reist hij voor eerst alleen. Zijn smartphone wijst hem de weg. Daarop is de (dan nog spiksplinternieuwe!) app GoOV geïnstalleerd.

 • Verhaal 10

  'Ik wil een vriendin'

  Vijf jaar geleden nam NSGK een kijkje in het leven van de toen 25-jarige Izaak Langendorff. Hij is spastisch en heeft moeite met praten.

 • Verhaal 11

  'Dankzij mijn handicap, doe ik de vetste dingen'

  In 2010 deed de 12-jarige Chris Vos als snowboarder mee aan 'onze' talentenshow Cappies Award. Dat bleek het begin te zijn van een indrukwekkende carrière.

 • Verhaal 12

  Bijzondere Buren

  Een nieuw thuis creëren voor hun zoon Bert, die het Angelman syndroom heeft. Dat is wat Wilma en Mark van Bommel graag wilden. Samen met andere ouders richtten ze stichting Zelo op.

 • Verhaal 13

  Tooske Ragas: ‘Mijn broer is anders. So what?’

  BN’er Tooske Ragas groeide op met twee oudere broers. Een van hen, Jan-Pieter, heeft het syndroom van Down.

 • Verhaal 14

  Het 'enge' eraf

  Een les over gehandicapt zijn? Duh… moet dat? In eerste instantie stonden leerlingen niet allemaal meteen te juichen maar uiteindelijk was ons lespakket Handicap in de les altijd een groot succes.

 • Verhaal 15

  Rijschoolhouder aan de rauwkost

  Al 65 jaar verzinnen mensen liefdevolle, ludieke acties om NSGK te steunen. Zoals rijschoolhouder Martin Wienholds, die in 2012 een kloek besluit nam. Hij wilde afvallen. Héél veel afvallen. En iedere afgevallen kilo liet hij sponsoren.

 • Verhaal 16

  Rennen voor Twee

  In het nieuwe tv-programma Rennen voor Twee stomen 8 helden, met én zonder handicap, zich in 6 maanden klaar voor de grootste sportieve uitdaging van hun leven: de Olympische Triathlon.

 • Verhaal 17

  De Speeltuinbende

  ‘Nooit zal ik ons eerste bezoek aan een aangepaste speeltuin vergeten. Er ging een wereld voor ons open.’

 • Verhaal 18

  Een stukje geschiedenis...

  Van paardenraces tot grote sponsorlopen. En van Snip en Snap tot onze huidige Famous Friends. NSGK kan haar werk al 65 jaar doen dankzij de fantastische steun van mensen die ons een warm hart toedragen. Wat dat betreft is er in al die jaren eigenlijk niets veranderd. Wat wél veranderd is, is de manier waarop wij vertellen over ons werk en inkomsten genereren. Een bloemlezing van leuke weetjes over fondsenwerving door de jaren heen.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij