Menu overslaan

Een paar wijntjes, dat kan toch best als je zwanger bent? Eh, nee. Wie zich verdiept in de verhalen over Foetaal Alcohol Syndroom (FAS), drinkt geen druppel meer tijdens de zwangerschap. Zoals het verhaal van Esther. Haar zoon heeft FAS.

‘Een poosje geleden heb ik Emiel verteld dat hij FAS heeft. Hij zei meteen: “Dan heb jij dus teveel gedronken toen ik in jouw buik zat.” Dat is zo en daar heb ik me verschrikkelijk schuldig over gevoeld. Maar wat heeft Emiel aan schuldgevoel? Niks. Tijdens mijn eerste zwangerschap was ik verslaafd aan alcohol. Ik had geen idee dat drank zo slecht was voor mijn kind en er was ook niemand die me dat vertelde. Zelfs de gynaecoloog deed er luchtig over. Pas na Emiels geboorte kwam de hulp op gang; ik ben nu negen jaar clean. Sinds anderhalf jaar weten we dat Emiel FAS heeft. Voor die tijd luisterde hij slecht en was onhandelbaar. Nu we begrijpen hoe het werkt in zijn hoofd, snappen we ook beter hoe we hem moeten aanpakken. Emiel is een vrolijk, creatief kind. Laatst gaf hij me een briefje: Mama, je bent de liefste. In ons huis is veel liefde, we hebben het mooi samen. Ik zal alles doen om hem een goede toekomst te geven.’

Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen drinkt alcohol tijdens de zwangerschap. En daardoor worden jaarlijks vijfhonderd kinderen geboren met FAS, een hersenbeschadiging die ervoor zorgt dat deze kinderen veel moeite hebben hun draai te vinden in onze maatschappij. Vaak hebben ze concentratie-, geheugen- en gedragsproblemen. Ze kennen geen grenzen en doen gevaarlijke dingen zonder de consequenties daarvan te overzien. Ook is hun geweten vaak niet goed ontwikkeld en zijn ze goedgelovig waardoor ze makkelijk slachtoffer worden van verkeerde invloeden. Uiterlijke kenmerken van FAS zijn bijvoorbeeld een dunne bovenlip, slechte tanden en scheel staande ogen.

NSGK steunt al jaren het FAS-project. Dit project vergroot de bekendheid van FAS bij ouders en zorgprofessionals. En het biedt kinderen met FAS en hun omgeving de kans zichzelf te laten zien en hun verhaal te vertellen. Bijvoorbeeld via het foto- en verhalenboek over FAS-kinderen, de website www.fasproject.nl en fototentoonstellingen over individuele kinderen in hun eigen woonplaats. Zo helpen we kinderen met FAS om trots te zijn op zichzelf en meer begrip te krijgen van hun omgeving. En om alle aanstaande ouders te laten weten: laat dat wijntje tijdens de zwangerschap liever staan.

NSGK kan haar werk doen dankzij giften en donaties. Wilt u meehelpen? Dat kan snel en veilig met een online gift. 

Website bottom

Lees ook:

  • Verhaal 3

    Dennis Wilt

    Hun gehandicapte zoon stierf, hun dochter kreeg leukemie en hun andere zoon heeft ADHD. Weerman Dennis Wilt (44) en zijn vrouw Diane zijn hun onbevangenheid wel kwijtgeraakt.

  • Verhaal 4

    Downistie

    Goed idee of absoluut ‘not done’? Zelden leverde een soap zoveel discussie op als Downistie.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij