Menu overslaan

Genieten van je kind dat lekker aan het spelen is. Wie wil dat nu niet? Voor ouders van kinderen met een beperking is het niet zo simpel. Niet zelden eindigt een bezoekje aan de speeltuin in een drama. In 2012 spraken we Selina Leferink. Haar dochter Milou was toen 7 jaar. Vanwege een hersenbeschadiging is Milou spastisch, slechtziend en heeft auditieve verwerkingsproblemen: prikkels komen bij haar anders binnen. Selina vertelde hoe de NSGK Speeltuinbende het leven van haar dochter én haarzelf heeft veranderd.

Selina: ‘Als de dag van gisteren herinner ik me onze speeltuinbezoeken van vroeger. Het was in een woord verschrikkelijk. Je gunt je kind speelplezier dus je neemt haar mee naar een speeltuin. En wat krijg je? Een opeenstapeling van frustraties. Altijd weer wilde Milou van de glijbaan. Ken je die trappetjes waarmee je zo’n ding beklimt? Daar komt een kind zónder beperking al bijna niet op dus Milou al helemaal niet. Alle andere speeltoestellen waren voor haar ook ontoegankelijk, dus meestal konden we haar na kwartiertje gillend en krijsend afvoeren. Juist op de plek waar het leuk zou moeten zijn, werden we er als ouders keihard mee geconfronteerd dat ons kind een beperking heeft.’

Isolement

‘Boos werd ik ervan, heel boos. En intens verdrietig. Milou is ons enige kind. Ik zag hoe ze in een isolement raakte en gunde haar zo het plezier met leeftijdsgenootjes. We wisten ons geen raad met de situatie totdat iemand vertelde over de NSGK Speeltuinbende. Nooit zal ik ons eerste bezoek aan een aangepaste speeltuin vergeten. Er ging een wereld voor ons open. Overal kon Milou zelfstandig op en in. We hoefden haar niet te helpen of te waarschuwen, ze kon vrijuit en veilig spelen. Fijn voor ons, maar ook belangrijk voor haar ontwikkeling. Zelf leren vallen en opstaan is zo goed voor een kind.’

Zelfvertrouwen

‘Natuurlijk is Milou lid geworden van de Speeltuinbende. Ze heeft nu zo’n 15 speeltuinen getest. Onvoorstelbaar hoe ze sindsdien is gegroeid. Ze is autonomer, heeft meer zelfvertrouwen en is opener naar andere kinderen. Eindelijk zien we het kind waarvan we al die tijd al wisten dat het er was – maar dat we niet konden zien. En ik? Ik zit aan de rand van de speeltuin een boekje te lezen. Soms kijk ik even op om te genieten van mijn spelende kind. Net als andere moeders.’

2015

Ter gelegenheid van het 65-jarig jubileum van NSGK spraken we Selina nog even. Ze vertelde dat Milou er een zusje bij heeft gekregen! Selina: ‘Heel fijn natuurlijk, maar daarmee ontstaat in speeltuinen wel een nieuwe frustratie voor Milou: mijn zusje van 2 jaar kan meer dan ik! Gelukkig leren ze ook samen spelen. Bij een test van de Speeltuinbende nemen we graag vriendinnetjes mee. Op die manier stimuleren we Milou en maken we de andere kinderen bewust van de beperkingen.’

De Speeltuinbende zorgt dat ieder kind kan spelen

Kinderen met een handicap vechten er iedere dag voor om mee te kunnen doen. Dat maakt ze sterk, maar soms zijn ze ook eenzaam. Bijvoorbeeld als ze andere kinderen lekker zien ravotten in een speeltuin die voor hen niet toegankelijk is. Dat doet pijn, en het komt veel vaker voor dan je denkt. NSGK laat het er niet bij zitten. Wij willen dat kinderen met een beperking in hun eigen buurt veilig met andere kinderen kunnen spelen. Daarom hebben we in 2010 de NSGK Speeltuinbende opgericht. Dit team bestaat uit kinderen met en zonder handicap én hun ouders.

Al meer dan 300 gezinnen zijn lid van de NSGK Speeltuinbende. Van Groningen tot Terneuzen en van Maastricht tot Den Helder testen de Speeltuinbendeleden onder leiding van Bendeleider Ilse speeltuinen op toegankelijkheid en geven advies over hoe de speeltuin verbeterd kan worden. Inmiddels heeft de NSGK Speeltuinbende meer dan 60 speelplekken getest en aangepast (of bijna aangepast). Maar liefst 25 speeltuinen zijn actief als Ambassadeur Samen Spelen en diverse Nederlandse gemeentes zetten inmiddels actief in op samen spelen en het verbeteren van de toegankelijkheid van openbare speelplekken.

De komende maanden gaat de NSGK Speeltuinbende ook weer op pad. Zin om net als Milou en haar gezin mee te testen? Ga naar www.speeltuinbende.nl/aanmelden en geef je op! Iedereen die van spelen houdt én het belangrijk vindt dat alle kinderen samen kunnen spelen kan meedoen.

Lees ook:

 • Verhaal 5

  Geen Druppel

  Een paar wijntjes, dat kan toch best als je zwanger bent? Eh, nee. Wie zich verdiept in de verhalen over Foetaal Alcohol Syndroom (FAS), drinkt geen druppel meer tijdens de zwangerschap.

 • Verhaal 51

  Start Collecteweek

  Van 16 t/m 21 november collecteren 12.000 vrijwilligers voor het werk van NSGK. Maar waar gaan al die gedoneerde euro's nou precies naartoe? BN'er Bert van Leeuwen vertelt het in dit leuke filmpje.

 • Verhaal 8

  Knapperds van de Dag

  Ons rubriekje op Facebook is populairder dan ooit. De likes en leuke reacties vliegen ons nog steeds om de oren. Toch is niet iedereen onverdeeld enthousiast.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij