Menu overslaan

Waarom is Bor Verkroost (37) zo bijzonder? Omdat hij er zo ziek uitziet? Zo gehavend, zo fragile, zo vreselijk kwetsbaar? Nee. Na twee minuten zie je dat niet eens meer. Dan zie je alleen nog maar zijn kracht, zijn gedrevenheid, zijn talent om buiten de lijntjes te denken, zijn enorme charisma. Bor heeft al jaren niet lang meer te leven, maar tijd om dood te gaan, heeft hij al helemaal niet. ‘Ik ben nog niet klaar.’

Bor Verkroost is geboren met de ongeneeslijke, progressieve huidziekte Epidermolysis Bullosa. Zijn lichaam zit onder de blaren en open wonden. Op zijn 19e kreeg hij ook huidkanker die vanwege zijn kwetsbare huid onbehandelbaar is. Bor onderging in zijn leven bijna 70 operaties en heeft -in toenemende mate- vaak verschrikkelijk veel pijn. Om te voorkomen dat het leven ondraaglijk zou worden, zette Bor een paar jaar geleden zijn euthanasieverklaring op Facebook. Van doodgaan is het tot nu toe niet gekomen. Niet dat Bor zich beter voelt – integendeel. Fysiek gaat het eigenlijk steeds slechter met hem. Maar: er is aldoor nog zoveel moois. Het boekje over gamen en handicaps dat hij -met steun van NSGK- ontwikkelde, een festival waar hij persé heen wil, ineens toch nog die uitzinnige verliefdheid, tv-optredens, een theaterproductie en last but not least: de film over zijn leven die hij ons wil nalaten. De trailer is al klaar!

 

NSGK volgt Bor al jaren. We waren dan ook blij en trots dat hij een van de sprekers wilde zijn tijdens ons 65-jarig jubileumfeest in juni. Of hij fysiek in staat zou zijn om te komen, bleef tot de laatste dag onzeker. Met deze woorden begon hij zijn indrukwekkende voordracht: ‘…Ik heb een flinke veldslag met mijn lichaam moeten leveren om hier te zijn vandaag. Als ik halverwege wartaal ga uitslaan, schroom dan niet om een tomaat naar mijn hoofd te gooien...’ Bekijk zijn presentatie van die dag hieronder. 

Meer weten over Bor? Kijk op www.eborfoundation.com

Bor the movie zal op 17 oktober 2015 in premiere gaan. 

Beter Samen

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij