Menu overslaan

Liefde, bedrog, zwangerschap en ziekte, de ingrediënten van een soap waarin alleen acteurs met Downsyndroom meespelen. Goed idee of absoluut ‘not done’? Zelden leverde een soap zoveel discussie op als Downistie.

De soap werd uitgezonden in ‘De Wereld Draait Door’ en bereikte zo meer dan een miljoen kijkers. En die hadden allemaal een mening, evenals de mensen die (principieel) niet naar Downistie keken. De vraag was: mag je acteurs met Downsyndroom iemand laten spelen zonder Downsyndroom? Na afloop van de serie deed Maurice de Hond onderzoek. Daaruit bleek onder meer dat 20% van de kijkers door de serie een andere opvatting heeft gekregen over mensen met Downsyndroom.

De acteurs zelf volgden acteerlessen, dachten mee over het scenario en beleefden de tijd van hun leven. Nog meer dan in de serie is dat te zien in hun mediaoptredens om de soap heen, zoals in de show van Paul de Leeuw waar zij te gast waren. Het plezier spat van het scherm.

De serie hield in 2011 honderdduizenden kijkers aan de buis gekluisterd. Van de soap werd ook een making-of documentaire gemaakt. Wil je Downistie graag (nog) eens bekijken? De volledige soap en documentaire zijn te bestellen voor €4,95 via dit machtigingsformulier. 

Bekijk hier aflevering 1 van Downistie

Downistie werd mogelijk gemaakt met steun van NSGK. Dat de serie zoveel discussie losmaakte, juichen we alleen maar toe. Hoe ver gaat de acceptatie en integratie van mensen met een handicap in onze samenleving? Als het aan NSGK ligt, zijn we over dat onderwerp nog lang niet uitgepraat. Daarom staan we ook altijd open voor vragen, opmerkingen en ideeën op onze Facebook en Twitterpagina.

NSGK steunt jaarlijks honderden projecten, voor tienduizenden kinderen en jongeren met een handicap. Wij zouden ons werk niet kunnen doen zonder de steun van betrokken donateurs. Wilt u ook meehelpen? Dat kan snel, veilig en gemakkelijk met een online gift. 

Lees ook:

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij