Menu overslaan

Het is 8 oktober 1953. Tienduizenden Nederlanders zitten aan de radio gekluisterd. Ze willen niets missen van de grootste vliegrace uit de geschiedenis: de Christchurchrace. Bij NSGK voorzagen we dat deze gebeurtenis van grote historische waarde zou zijn. In samenwerking met de KLM koppelden we ludieke acties aan dit evenement. Nederland vliegt voor het verlamde kind! 

NSGK bestond in 1953 nog maar net. We heetten toen nog de Nederlandse Stichting voor het Gebrekkige kind, en werden in de volksmond ook wel ‘De Mytylstichting’ genoemd. Net als nu organiseerden we fondsenwervende acties om ons ideaal te realiseren. Dat ideaal stond overigens zo’n beetje lijnrecht tegenover onze huidige missie: een samenleving waarin kinderen met het zonder handicap met elkaar opgroeien. In de beginjaren van ons bestaan waren er nog vrijwel geen voorzieningen voor kinderen met een beperking. Het was dus al heel wat dat kinderen met een handicap naar speciale internaten zouden kunnen; daar zetten we ons in die tijd voor in. In het Haarlems Dagblad van 29 september 1953 lezen we meer over het doel van de NSGK-actie rondom de Christchurchrace: ‘…Met deze actie willen we gelden bijeen te brengen voor de bouw van een revalidatie-internaat annex school voor de orthopedische en neurologische nabehandeling van jeugdige slachtoffers van kinderverlamming. In de regio bestaat nog geen internaat terwijl het aantal polio-slachtoffertjes dat zulk een nazorg behoeft juist hier heel groot is…

Christ church

Bruidsvlucht

Terug naar de Christchurchrace. Een van de mensen zich deze vliegrace nog goed herinnert, is Henk Haverkort uit Enkhuizen. Onlangs ontvingen we bij NSGK een mail van hem. Als  verzamelaar is hij zeer geïnteresseerd in de Christchurchrace. Hij vroeg zich af of wij nog materiaal van deze bijzondere vlucht hebben en weet er ook een en ander over te vertellen. ‘De reis begon in London en eindigde in Christchurch in Nieuw-Zeeland’, zegt hij. ‘Aan de race deden acht deelnemers mee, waaronder de KLM met het passagiersvliegtuig  de “Dr. Ir. M.H. Damme”. Aan boord bevonden zich 64 passagiers. Daarbij waren 29 vrouwelijke emigranten die hun verloofdes achterna reisden. Hun toekomstige mannen waren al in Nieuw Zeeland. De vlucht werd daarom ook wel “De Bruidsvlucht” genoemd.’

Maximaal een gulden

Voorafgaand aan de race verkondigde NSGK-voorzitter Bakhuys Roozeboom destijds trots dat “Nederland zou vliegen voor het verlamde kind!” De NSGK-actie rondom de Christchurchrace omvatte twee  belangrijke pijlers. Voor een gulden per stuk werden speciale oorkonden verkocht met foto’s van de bemanningsleden. Naast de actie met de oorkonden schreef NSGK ook een prijsvraag uit. Henk Haverkort: ‘Mensen moesten de verwachte landingstijd van het KLM-toestel bij terugkomst in Amsterdam voorspellen. Dat tijdstip moesten ze op een briefkaart schrijven waarop ze minimaal een kwartje en maximaal een gulden aan extra postzegels bijplakten. Je moest je kaart opsturen naar Nederland vliegt voor het verlamde kind, Postbus 968 in Amsterdam. Als verzamelaar zou ik bijzonder graag zo’n oorkonde of  briefkaart toevoegen aan mijn documentatie over de vlucht. Dus als iemand dit leest en toevallig nog een briefkaart of oorkonde in zijn bezit heeft… Graag!’

Winnaar

En? Hoe liep het af? Op 10 oktober luisterde heel Nederland opnieuw vol spanning naar de radio. Om 19.30 uur Nederlandse tijd landde het KLM-toestel na een vlucht van 49 uur en 58 minuten op het vliegveld van Christchurch. Dat was een paar uur korter dan vooraf was berekend, waarmee de KLM de winnaar was! Tja, en dan hadden we nu bijzonder graag vermeld hoeveel de actie rondom de Christchurchrace NSGK uiteindelijk heeft opgeleverd. Wie het weet mag het zeggen! Stuur ons maar even een briefkaartje. Graag met minimaal een euro en maximaal vijf euro aan extra postzegels! 

 

Tekst: Annet Reusink

 

Lees ook:

 • Verhaal 25

  DJ Luke

  'Ik ben geboren zonder onderarmen en - benen. Boeien!' Met die instelling won de toen 11-jarige Luke in 2012 de Cappies Award, een talentenjacht voor kinderen met een beperking.

 • Verhaal 33

  Een bijzondere missie

  In onze 65-jarige geschiedenis is sport vaak gebruikt als middel om geld in te zamelen voor NSGK. Achter deze initiatieven schuilt meestal een bijzonder verhaal. Zoals het verhaal van Patrick Schelvis (42).

 • Verhaal 51

  Start Collecteweek

  Van 16 t/m 21 november collecteren 12.000 vrijwilligers voor het werk van NSGK. Maar waar gaan al die gedoneerde euro's nou precies naartoe? BN'er Bert van Leeuwen vertelt het in dit leuke filmpje.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij