Menu overslaan

Samenwerken zonder drempels

Maria Maria Ouwenhand

We zijn het er tegenwoordig eigenlijk allemaal wel over eens. Mensen met een handicap moeten -net als ieder ander- gewoon buitenshuis kunnen werken. Maar ja. Hoe kom je in je rolstoel bij de printer op de tweede verdieping als er geen lift is? Heel veel bedrijven zijn onvoldoende ingesteld op werknemers met een beperking. In 2014 overhandigde NSGK minister Blok 10 tips voor een toegankelijk kantoor. In datzelfde jaar voegden we als organisatie zelf de daad bij het woord. Na 50 jaar verruilden we ons statige pand in de Amsterdamse binnenstad voor een toegankelijk kantoor op de Wibautstraat. NSGK directeur Ingrid Tuinenburg: ‘Eindelijk brengen we onze missie ook tot uitdrukking in onze huisvesting’.

De Nederlandse overheid wil dat er eind dit jaar 6000 extra banen zijn voor mensen met een arbeidsbeperking. Prachtig natuurlijk, maar dat gaat niet zomaar. Het betekent ook dat werkgevers met andere ogen zullen moeten kijken naar de werkplek die ze aanbieden. En wie zich verdiept in de toegankelijkheid ontdekt al snel: dat zit ‘m niet alleen in het weghalen van de drempels en het plaatsen van een invalidentoilet.

Liftknopje

Neem onze projectadviseur Maria Ouwehand. Zij is slechthorend. Daardoor ervaart ze omgevingsrumoer als een muur van geluid en dat werkt natuurlijk niet prettig. Voor Maria is een goede akoestiek dus een voorwaarde om te kunnen functioneren. En dan nog wat: de deurbel kan Maria niet horen en ook het alarm gaat af zonder dat ze het merkt. Het is voor Maria dus wel zo handig én veilig als de deurbel en het alarm ook zichtbaar afgaan. Een ander voorbeeld. Bij het bedrijf waar onze frontoffice medewerker Youssra Ben Allal vroeger werkte, was weliswaar een lift, maar helaas kon ze vanuit haar rolstoel net niet bij het knopje. Om naar boven te kunnen, moest ze telkens haar collega’s om hulp vragen. Niet zo fijn…

Tips

Een gebouw voor iedereen veilig, toegankelijk en prettig werkbaar maken, zit ‘m dus soms in dingen waar je niet zo snel aan denkt. Daarom overhandigde NSGK in november 2014 tien tips voor een toegankelijk kantoor aan minister Blok. Dat deden we tijdens de opening van ons nieuwe kantoor aan de Wibautstraat. Het is nu op de kop af een jaar later. Hoe onze nieuwe werkplek bevalt? In een woord: geweldig! Collega’s met en zonder beperking werken als vanzelfsprekend samen bij NSGK en iedereen kan ons ongehinderd bezoeken. Aan alles is gedacht! Onderaan dit verhaal lees je wat we allemaal hebben gedaan om onze werkplek toegankelijk en plezierig te maken. Missie geslaagd, maar… daar ging wel het een en ander aan vooraf. Onze directeur Ingrid Tuinenburg blikt terug.

Drijfveer

‘Maar liefst vijftig jaar lang was NSGK gehuisvest in een statig pand aan de Amsterdamse Van Miereveldstraat, vlakbij het Museumplein’, vertelt Ingrid. ‘We zaten in een mooi kantoor op een prachtige locatie, maar met het oog op de toegankelijkheid was het verre van ideaal. Met een rolstoel waren de tussenverdiepingen onbereikbaar en het was lastig manoeuvreren in de kleine ruimtes. Daarbij kwam dat het pand zowel met de auto als met het openbaar vervoer niet goed bereikbaar was. Het idee om te verhuizen ontstond begin 2011. De wens om te werken op een locatie die voor iedereen toegankelijk is, was de voornaamste drijfveer. Het was een grote uitdaging om een nieuwe locatie te vinden. We hebben héél veel panden bekeken. Driekwart viel meteen af vanwege de slechte toegankelijkheid. Er was bijvoorbeeld een te smalle lift of helemaal geen lift. Of je kon met je rolstoel alleen via de achterdeur naar binnen. Opvallend was dat de verhuurders van kantoorpanden nauwelijks oog hadden voor toegankelijkheid. Dat was niet zozeer uit onwelwillendheid; ze dachten er gewoon niet aan.’

Dit is het!

‘Na een zoektocht van twee jaar namen we eind 2013 een kijkje op de Wibautstraat. Vanaf het eerste moment wisten we: dit is het!. Het kantoor bevindt zich op één grote verdieping op de begane grond. Het is een transparante, open ruimte. In de basis was het kantoor al redelijk toegankelijk. Wij hebben de puntjes op de i gezet. Zo hebben we bijvoorbeeld geïnvesteerd in een goede akoestiek. Dat is niet alleen noodzakelijk voor onze slechthorende collega’s; het werkt voor iedereen prettiger. Verder hebben we een hoog-laagkeuken geïnstalleerd met een speciale kraan die je zonder spierkracht kunt gebruiken en braille op de deurtjes en apparaten. Uiteraard is alles in en om het pand zo ingericht dat iedereen overal bij kan. Ik ben enorm tevreden met het eindresultaat. Het is een fijn pand, heel vrolijk en licht. Iedereen voelt zich hier welkom. De drempels zijn letterlijk en figuurlijk laag: je kunt zo binnenkomen. Eindelijk brengen we onze missie ook tot uitdrukking in onze huisvesting’.

Weten of ons nieuwe kantoorpand de toegankelijkheidstest echt doorstaat? Merijn (11) nam de proef op de som. Bekijk het leuke filmpje hieronder. 

Wilt u zelf een kijkje komen nemen in ons nieuwe kantoor aan de Wibautstraat 212 in Amsterdam? Of heeft u behoefte aan advies of informatie op het gebied van toegankelijkheid? Neem dan gerust contact met ons op via 020-6791200 of info@nsgk.nl.

Wat hebben wij gedaan om ons pand optimaal toegankelijk te maken?

- Alle werkplekken gelijkvloers, zonder drempels of trappen
- Minder-validentoilet met beugels, douche-föhn-zitting en makkelijke kraan
- Lagere deurbel voor mensen in een rolstoel en kleine mensen
- Alle doorgangen en deuren breed genoeg voor een rolstoel
- Voldoende ruimte tussen de bureaus om te manoeuvreren
- Alle bureaus in hoogte verstelbaar; indien nodig elektrisch
- Een rustruimte voor mensen met (bijvoorbeeld) autisme
- Keukenblok is in hoogte verstelbaar en biedt onderaan ruimte voor een rolstoel
- Kraan met sensor is ook te bedienen door iemand met motorische beperking
- Afvalbak met sensor in plaats van pedaal; ook te bedienen door mensen in rolstoel
- Deurbel met geluid én flitslamp, dus ook zichtbaar voor slechthorenden
- Lage postvakjes ook bereikbaar voor mensen in een rolstoel
- Brandmelder met sirene én zwaailicht, dus veilig voor iedereen
- Geluid dempende platen zorgen voor een goede akoestiek (belangrijk voor slechthorende mensen)
- Kastgreepjes en hangmapsystemen geschikt voor mensen in een rolstoel
- Vloerbedekking: belangrijk voor de akoestiek, maar niet hoogpolig i.v.m. rolstoelen
- Route van station naar kantoor toegankelijker gemaakt samen met gemeente
- Gehandicaptenparkeerplaats zo dicht mogelijk bij de hoofdingang, in samenwerking met gemeente
- Gekleurd folie maakt glazen deuren vindbaar voor slechtzienden
- Pictogrammen verduidelijken de routing voor mensen met verstandelijke beperking of autisme
- Kelderruimtes zijn ontoegankelijk, en worden daarom niet als werkplek gebruikt
Beter Samen

Lees ook:

 • Verhaal 33

  Een bijzondere missie

  In onze 65-jarige geschiedenis is sport vaak gebruikt als middel om geld in te zamelen voor NSGK. Achter deze initiatieven schuilt meestal een bijzonder verhaal. Zoals het verhaal van Patrick Schelvis (42).

 • Verhaal 32

  Beleef en bewonder...BOR

  Bor zit in de laatste weken – misschien maanden – van zijn leven. Vorig jaar zette hij zijn euthanasieverklaring online. 'Nog een jaar', kondigde hij aan, 'dan stop ik met ademen'. Maar van doodgaan is het tot nu toe niet gekomen.

 • Verhaal 23

  Busje

  Met het busje naar school. Een realiteit voor veel kinderen met een beperking. In deze NSGK-spot krijgt het dagelijkse ritje wel een heel onverwachtse wending...

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij