Menu overslaan

Een theaterfestival à la De Parade, maar dan toegankelijk voor iedereen… Daar droomden we al jaren van bij NSGK. Op de kop af 5 jaar geleden maakten we deze droom waar. Om ons 60-jarige bestaan te vieren, organiseerden we in 2010 een zintuigenprikkelend theaterspektakel. Dit Festival 5D werd zo’n groot succes dat we besloten het niet bij die ene keer te laten. In de jaren die volgden, werd het festival georganiseerd voor én door jongeren met en zonder beperking. Inmiddels is 5D uitgegroeid tot een volwaardige theaterwerkplaats.

Het is nog maar vijf jaar geleden dat culturele evenementen voor mensen met een handicap vaak slecht toegankelijk waren. Ze konden met hun rolstoel het terrein niet op, de blindengeleidenhond mocht niet mee, er waren teveel prikkels – tal van praktische beslommeringen stonden een ontspannen uitstapje in de weg. Op 11 september 2010 genoten mensen met en zonder handicap wél voluit samen van muziek, theater en dans. Die dag organiseerde NSGK ter gelegenheid van haar 60-jarige bestaan het Festival 5D. Aan alles was gedacht. Het terrein was volledig rolstoelvriendelijk, er waren gebarentolken en ringleidingen aanwezig en het programmaboekje was ook beschikbaar in braille.

In de draaimolen op Festival 5D

Dansen met een Aroma DJ

Artiesten met en zonder handicap zorgden voor een programma vol bijzondere voorstellingen en optredens. We herinneren ons nog goed het dance-optreden van de band Krause. De beats van de muziek werden versterkt door een trilvloer, een aroma DJ voegde een geur-dimensie toe en signdancers vertaalden de muziek in gebaren. Ook tijdens de vele workshops werden de zintuigen volop geprikkeld. Wat te denken van een nachtbrasserie waar je kon eten in het stikdonker? Dagelijkse kost als je blind bent, maar tijdens het Festival 5D kon iedereen het proberen. En echt, het geeft eten een heel nieuwe dimensie!

Met je rolstoel in de draaimolen

Duizenden mensen bezochten in 2010 de eerste editie van het Festival 5D. De familie Groenewold was zelfs helemaal vanuit Groningen naar Amsterdam afgereisd om met hun dochter Anna (4) een leuke dag te beleven. ‘Anna zit in een rolstoel en is overgevoelig voor prikkels. Eigenlijk gaan we zelden een dagje uit, maar op dit festival kan Anna met haar rolstoel zelfs in de draaimolen! Ze krijgt er geen genoeg van. Het is geweldig om haar zo te zien genieten!’ De familie van den Brink uit Amersfoort reageerde al even enthousiast: ‘We hebben de hele dag zo trots als een pauw over het terrein gelopen met onze twee gehandicapte zoontjes van 3 jaar. De reuze teddybeer waar ze heerlijk op konden liggen, de draaimolen waar vrijwilligers een oogje in het zeil hielden, de lieve toiletvrijwilligers die zelfs bij een onaangename poepbroek zeiden dat ik zo’n geweldig kind heb. De sfeer is vrolijk, iedereen is blij en het aanbod van voorstellingen is enorm. NSGK, bedankt!’

Het roer gaat om

Na afloop van het Festival was iedereen het erover eens: dit was te leuk om het bij één keer te laten. Daarom richtten we in 2011 de onafhankelijke Stichting Festival 5D op. Drie jaar lang organiseerde deze Stichting met steun van NSGK en het VSB Fonds een spectaculair theaterfestival. Voor en achter de schermen werkten jongeren met en zonder beperking geïnspireerd samen. Uiteraard waren alle voorstellingen volledig toegankelijk werden tijdens het festival - geheel volgens de traditie- alle zintuigen optimaal geprikkeld. Ondanks het aanhoudende succes besloot Festival 5D in 2014 het roer om te gooien. Daarmee kwam een einde aan het jaarlijks terugkerende festival.  

Toegankelijk theater

Ellen de Ruiter, directeur van de Stichting 5D, vertelt waarom de tijd rijp was voor iets nieuws. ‘Toen NSGK vijf jaar geleden begon met Festival 5D, vervulden we een voorbeeldfunctie. We wilden mensen laten zien hoe je een leuk, toegankelijk festival kunt organiseren. Dat hoeft nu niet meer. Festivals zoals Oerol zijn tegenwoordig doordrongen van het belang van toegankelijkheid. Ze weten ons te vinden vanwege onze expertise op dit gebied. Daarom zijn we gestopt met het festival. We zijn verder gegaan onder de naam Wij zijn 5D – toegankelijk theater maken. Door het hele land verzorgen we voorstellingen op bestaande festivals. Daarnaast geven we workshops en cursussen in onze eigen theaterwerkplaats. Uiteraard richten we ons bij al onze activiteiten op jongeren met en zonder handicap. 5D heeft ook stages en leerwerkplekken voor jongeren met een beperking.’

www.wijzijn5d.nl

Wil je een kijkje voor en achter de schermen nemen? Bekijk dan dit mooie overzichtsfilmpje van 5D door de jaren heen.

Beter Samen.

Tekst: Annet Reusink 

Lees ook:

 • Verhaal 34

  Heeft u iets over voor...?

  Ja, ze komen liefst rond etenstijd. En nee, dat vinden de mensen niet altijd leuk. Maar onze collectanten gaan tóch langs de deuren – omdat ze vinden dat NSGK alle steun verdient. Lotje&co zette vier enthousiaste collectanten met hun kinderen in de spotlights.

 • Verhaal 25

  DJ Luke

  'Ik ben geboren zonder onderarmen en - benen. Boeien!' Met die instelling won de toen 11-jarige Luke in 2012 de Cappies Award, een talentenjacht voor kinderen met een beperking.

 • Verhaal 36

  Liefdesverklaring aan Brigitte

  Nog maar een paar jaar geleden stuurde journalist en schrijver Guido Bindels (59) een NSGK-collectante die aan de deur kwam onverrichter zake weg. Een organisatie voor gehandicapte kinderen steunen? Nee, dankjewel. Zijn dochter Brigitte mocht dan ernstig gehandicapt zijn, dáár wilde hij liever niets mee te maken hebben. Nu schenkt hij een deel van de opbrengst van zijn nieuwste boek “Brigitte” aan NSGK.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij