Menu overslaan

De speeltuin is een leerschool voor het leven. Je leert er vriendschappen sluiten, klimmen en klauteren, je grenzen verleggen, voor jezelf opkomen, samen delen en vooral: samen plezier maken. Maar kinderen met een handicap kunnen in veel speeltuinen niet terecht en worden zo buitengesloten. Daarom bedachten wij SAM. Hoe een paar ogenschijnlijk simpele ‘paaltjes’ ervoor zorgen dat álle kinderen samen kunnen spelen.

Kinderen zijn dol op speeltuinen. Ze willen niets liever dan samen met andere kinderen de verschillende speeltoestellen ontdekken en plezier hebben. Maar er zijn kinderen die de speelheuvel op willen klimmen, maar dat niet kunnen. Er zijn kinderen die de hele speeltuin door willen rennen, maar niet kunnen lopen. Er zijn kinderen die de glijbaan af willen, maar de glijbaan niet kunnen bereiken en er zijn kinderen die gewoon even in een  speelhuisje willen zitten, maar niet weten hoe ze binnen kunnen komen.

In 2010 begon onze zoektocht naar manieren om speeltuinen leuk en toegankelijk te maken voor álle kinderen, ook voor kinderen met een handicap. We richtten onze Speeltuinbende op, inmiddels een vermaard testteam en bron van kennis en inspiratie op het gebied van samen spelen. En we gingen op zoek naar een samenspeeltoestel, een toestel dat toegankelijk is voor kinderen met alle mogelijke handicaps én leuk is voor alle kinderen. 

Speeltuin

Al doende leren

We begonnen bij de ervaringsdeskundigen: de kinderen. Tijdens de Supportbeurs in 2010 nodigden we hen uit om met ons mee te denken en hun ideeën voor ons te tekenen of op te schrijven. Dat leverde tal van ideeën op voor leuke speeltoestellen. We praatten ook met leveranciers van speeltoestellen, en samen met ontwerpbureau Panton werkten we diverse ideeën en modellen uit.

Al doende kwamen we erachter dat een speeltoestel niet de oplossing zou zijn. Een speeltoestel wordt al snel duur om te maken, en de meeste speeltuinen hebben een klein budget. Speeltuinverenigingen willen bovendien hun eigen speeltoestellen kiezen, passend bij de afmetingen, de stijl en het thema van de speeltuin. En wat heb je aan één samenspeeltoestel als de rest van de speeltuin niet toegankelijk is?

We zochten naar een middel dat in alle speeltuinen zou passen, dat samen spelen in de hele speeltuin mogelijk zou maken en dat ook met een kleiner budget bereikbaar zou zijn. Zo kwamen we op het idee van ‘add ons’, jargon voor elementen die je kunt toevoegen aan een bestaande speeltuin om deze toegankelijker te maken. En al snel was het speeltuinvriendje SAM geboren.

Speeltuin

Maar wat ís SAM dan?

SAM is heel eenvoudig - en toch best lastig uit te leggen. De basis van SAM is een slim, vrolijk en multifunctioneel paaltje. Eén SAM kan gebruikt worden om de weg te wijzen of informatie te geven, bijvoorbeeld in braille. Zet een aantal SAM’s naast elkaar met een touw ertussen en je kunt hem gebruiken om steun te geven, bijvoorbeeld bij het beklimmen van een heuvel of glijbaan. En de ontwerpers van Panton bedachten allerlei leuke spellen waarmee je SAM kunt uitrusten, om kinderen met en zonder handicap uit te nodigen om samen te spelen. En wat te denken van een verhoogde zandbak op een SAM-paaltje, ook bereikbaar voor kinderen in een rolstoel! Zo ontstond een productlijn van 17 vrolijke SAM’s. Om ze nog persoonlijker te maken, kregen ze eigen gezichten en namen.

Speeltuin

Overal verkrijgbaar

Uiteraard was onze Speeltuinbende nauw betrokken bij het ontwerpproces, evenals Kompan, de grootste speeltoestellenleverancier van Europa. Vooral het Kompan Play Institute speelde een belangrijke rol. Dit kenniscentrum doet onderzoek naar het effect van spelen op gezondheid, leren en sociale integratie. Inmiddels heeft Kompan SAM opgenomen in haar assortiment; SAM is dus beschikbaar voor alle speeltuinen in Nederland. De eerste SAM-speeltuinen zijn een feit, ze staan in Dieren, Losser, Rosmalen en Rotterdam. Kinderen met en zonder handicap kunnen hier ongehinderd samen spelen.

www.kompan.nl/samenspelen

Beter Samen

Lees ook:

 • Verhaal 8

  Knapperds van de Dag

  Ons rubriekje op Facebook is populairder dan ooit. De likes en leuke reacties vliegen ons nog steeds om de oren. Toch is niet iedereen onverdeeld enthousiast.

 • Verhaal 51

  Start Collecteweek

  Van 16 t/m 21 november collecteren 12.000 vrijwilligers voor het werk van NSGK. Maar waar gaan al die gedoneerde euro's nou precies naartoe? BN'er Bert van Leeuwen vertelt het in dit leuke filmpje.

 • Verhaal 4

  Downistie

  Goed idee of absoluut ‘not done’? Zelden leverde een soap zoveel discussie op als Downistie.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij