Menu overslaan

In ons land leven 12.000 kinderen met een motorische beperking. Zij communiceren vaak met veel moeite met hun ouders, leraren en vriendjes. Omdat iets vertellen zoveel inspanning kost, beperken sommige kinderen zich daarom tot wat ze het allerbelangrijkste vinden om te vertellen, en dat is dan niet veel. Dat heeft grote invloed op hun relatie met dierbaren en hun ontwikkeling.

Gelukkig heeft initiatiefneemster Mascha Legel (44 jaar) een manier bedacht om kinderen die zich niet verstaanbaar kunnen maken, tóch te laten communiceren. Dat doen ze met film. In het project ‘Mijn Film, Mijn Verhaal’ leren kinderen filmen, bewerken en monteren.

Aart

Een van de kinderen die meedoet aan ‘Mijn Film, Mijn Verhaal’ is de 11-jarige Aart. Aart liep bij zijn geboorte cerebrale parese op, een vorm van hersenbeschadiging, en kan niet praten. Alhoewel zijn lichaam vaak niet doet wat hij wil is er met zijn koppie absoluut niets mis. Aart heeft een bijzonder levendige fantasie, is creatief en zit bomvol verhalen. Verhalen die hij zo graag wil, maar niet kán vertellen. Het niet kunnen delen maakt dat Aart zich vaak eenzaam en opgesloten voelt in zichzelf. Tot groot verdriet van zijn ouders. Want net als iedere ouder zien zij hun zoon er het liefst bij horen en gewóón meedoen. ‘Mijn film, Mijn Verhaal betekende een grote ommekeer voor ons gezin’, vertelt zijn moeder: ‘Het ontroert me te zien dat mijn zoon, die niet kan praten, door film zo sprekend kan vertellen wat hij meemaakt’.

Ieder kind wil zijn verhaal vertellen

Mascha Legel legt uit waarom dit zo belangrijk is. ‘Ieder kind wil zijn interesses delen en vertellen wat hij beleeft. Als dat niet mogelijk is, raken zij al snel in een isolement. In 2014 heb ik op 5 scholen in het speciaal onderwijs 55 kinderen geleerd hun verhaal te filmen. Van deze kinderen kunnen er 15 niet spreken, de anderen hebben moeite zich te uiten. De niet-sprekers geef ik naast de klassikale lessen individuele begeleiding. Dankzij ‘Mijn Film, Mijn Verhaal’ leren zij beter communiceren. Dit tot grote vreugde van henzelf, hun ouders en omgeving. Het project heeft behalve de dagelijkse activiteiten als doel een lesmethode te ontwikkelen. Docenten en logopedisten kunnen hier in de toekomst zelf mee aan de slag. Op die manier zullen nog veel meer kinderen participeren.’

De film van Aart

Een van de prachtige filmpjes die Aart maakte dankzij 'Mijn Film, Mijn Verhaal' gaat over een (gespeeld) ongelukje met een spijker. In het filmpje hieronder zie je Aart in actie. Bang voor een beetje (nep)bloed? Kijk dan maar beter niet…

Mijn Film Mijn Verhaal is mede mogelijk gemaakt door NSGK. Helpt u ons meer bijzondere projecten mogelijk te maken voor kinderen en jongeren met een handicap? Steun ons snel en eenvoudig met een eenmalige gift. 

Website bottom

Lees ook:

 • Verhaal 50

  Zonnetje in huis

  Dit is JIP! Hij is dit jaar verkozen tot het gezicht van onze collecte. "Wij zijn dolgelukkig met onze lieve zoon, maar laat ik eerlijk zijn, in het begin heb ik het best moeilijk gehad", aldus zijn moeder. Lees haar aangrijpende verhaal.

 • Verhaal 51

  Start Collecteweek

  Van 16 t/m 21 november collecteren 12.000 vrijwilligers voor het werk van NSGK. Maar waar gaan al die gedoneerde euro's nou precies naartoe? BN'er Bert van Leeuwen vertelt het in dit leuke filmpje.

 • Verhaal 24

  Thuiskomen bij Lotje&co

  14 jaar geleden werd Karen moeder van de gehandicapte Tess. Lekker lezen hoe anderen het prille ouderschap ervaren, was er voor Karen niet bij. Totdat Lotje&co verscheen.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij