Menu overslaan
Clubhuis Capsclub

Dat je een handicap hebt, boeit niet

Op zondag 21 februari is het zover. Dan start een spiksplinternieuw seizoen van de Caps Club. Deze spannende jeugdserie - die met steun van NSGK wordt gemaakt door de Lucille Werner Foundation - is al drie jaar lang onverminderd populair. En het mooie is: kinderen zien na vijf minuten al niet meer dat de hoofdrollen worden gespeeld door leeftijdsgenoten met een beperking. Caps Club is gewoon een superspannende serie. In 2013 interviewden we ‘Cappie’ alias Daan de Groot (toen 13), die ook in het echte leven slechtziend is. ‘Ik vind het goed om te laten zien dat kinderen met een handicap gewoon avonturen kunnen beleven.’

(Interview uit 2013)

Daan, hoe ben je bij de Caps Club terecht gekomen?
"Via een organisatie voor slechtzienden. Toen ik gevraagd werd voor de audities, reageerde ik eerst heel nuchter. Ik was een van de vijf. Niet te vroeg juichen, dacht ik. We zien wel."

En toen werd jij gekozen…
"Ja! Ik sprong echt een gat in de lucht. Ik bleef maar rennen en springen, ik was zo blij. Nieuwe avonturen, daar houd ik van!"

Waren de opnames wel te combineren met je opleiding?
"Ja hoor, dat ging best. Ik zit in de tweede van de HAVO/VWO, maar de opnames vielen bijna allemaal in vakantietijd. Gelukkig kost het me weinig tijd om mijn tekst te leren. Als ik een keer iets doorlees, zit het meestal meteen in mijn hoofd."

En het acteren, hoe ging dat?
"Ik vond het heel leuk maar soms ook lastig. Cappie is een heel ander type dan ik. Hij is een echte leider die aldoor zegt wat iedereen moet doen. Zo ben ik niet. Ik ben wel een beetje een haantje, maar ik neem niet de hele tijd de leiding."

Cappie wordt in het begin gepest vanwege zijn handicap. Ben jij ook weleens gepest?
"Nee, nooit. Dat zal ook niet snel gebeuren. Ik ben niet bang en ik heb altijd wel mijn woordje klaar. Als iemand me uitscheldt, beledig ik hem gewoon terug."

In werkelijkheid ben jij minder slechtziend dan Cappie. Vind je dat niet vervelend?
"Nee. Waarom zou ik? Een rol is een rol. Ik schaam me nergens voor. Ik vind het juist goed om te laten zien dat kinderen met een handicap ook avonturen kunnen beleven. Als je een poosje naar de Caps Club kijkt, merk je trouwens niet eens meer dat die kinderen een handicap hebben. Je let alleen nog maar op het verhaal. Zo gaat het in een echte leven ook. In het begin vragen kinderen wat je hebt, en daarna ben je gewoon vrienden. Het gaat om de binnenkant. Dat je een handicap hebt, boeit niet."

Gaan we in de toekomst nog meer van je horen?
"Als het aan mij ligt wel. Gelukkig komt er een vervolgserie van de Caps Club, maar een andere serie vind ik ook best. Ik wil heel graag verder met acteren!"

Collage van Daan de Groot in de Caps Club

(Interview 2016)

Drie jaar later! Hoe zou het nu zijn met Daan, die inmiddels alweer 16 jaar is? Vlak voor aanvang van het derde seizoen bellen we hem even op. 

Daan, drie jaar geleden vertelde je dat heel graag verder wilt met acteren. Hoe is dat nu?

"Nou… het nieuwtje is er wel een beetje vanaf." 

O jee. Vind je het niet leuk meer?
"Jawel! Heel leuk zelfs! Maar ik wil er niet meer mijn vak van maken. Het is meer een hobby geworden."

Oké. Nog meer hobby’s?
"Jazeker. Ik zit ook op voetballen. In een normaal team."

Je bent nu al drie jaar op televisie. Word je vaak herkend op straat?
"Nee, dat valt reuze mee."

Mee of tegen?
"Mee! Ik hoef niet zo nodig beroemd te worden."

Al enig idee welke kant je later op wilt?
"Jazeker. Dat weet ik al hoor. Geschiedenis studeren in Utrecht. Ik zou later graag voor grote groepen willen spreken. Misschien colleges geven of zoiets."

Gaat vast lukken. Succes met alles!
"Dankjewel!" 

Uit onderzoek blijkt: Caps Club draagt bij aan positieve beeldvorming. Onze ‘Famous friend’ Lucille Werner maakt met haar Lucille Werner Foundation televisieprogramma’s die bijdragen aan een positieve beeldvorming rondom mensen met een lichamelijke handicap. Geldt dit ook voor de Caps Club? Daar is in 2014 onderzoek naar gedaan. Uit dit onderzoek bleek dat kinderen door het zien van de serie ontdekten dat iemand met een handicap veel meer kan dan ze dachten. Vooral van de acteur Siggy, die in een rolstoel zit en dus een zichtbare handicap heeft, hadden ze niet verwacht dat hij zoveel zou kunnen. De conclusie van het onderzoek was dat de Caps Club absoluut bijdraagt aan een positieve beeldvorming over mensen met een lichamelijke handicap. Lucille Werner is blij met deze uitkomst: "Samen met NSGK hebben we een mooie prestatie neergezet. Ik ben ongelooflijk trots op de Caps Club. Tijdens het volgen van de serie gaan kinderen echt anders kijken naar leeftijdgenoten met handicap. Beter gezegd: ze zien de handicap helemaal niet meer en hebben alleen nog maar oog voor het verhaal. Uit eigen ervaring weet ik dat het inderdaad zo werkt. Mensen die mij kennen, zien niet meer dat ik anders loop. De focus ligt op wie ik ben. Het is dus heel belangrijk dat kinderen met en zonder handicap elkaar zoveel mogelijk tegenkomen. Op school, in de speeltuin, in boeken en óók op televisie."

(Varsbayd fotografie, Ray van der Bas)


 

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij