Menu overslaan
Floor van der Wal

De workshops Durf te dromen! voor het VSO

Voor:    Leerlingen VSO

Duur:    2 uur

Jong zijn betekent dromen, experimenteren, fouten maken, succes hebben en zo op zoek gaan naar wat jouw leven waardevol maakt. Voor jongeren met een beperking is dit niet zo vanzelfsprekend. Hun dromen liggen vaak diep verstopt, waardoor ze kansen missen.

De workshop Durf te dromen! daagt jongeren uit vol te gaan voor wat ze echt willen. Door uit te spreken wat hun droom is en op ontdekkingsreis te gaan. DJ worden in een grote club lukt misschien niet, draaien in de plaatselijke discotheek wel…

Durf te dromen! slaagt erin jongeren met een beperking te bereiken, omdat hij gebaseerd is op de heel persoonlijke ervaringen van Floor van der Wal. Floor was spastisch; sprak en bewoog moeizaam. Haar grote droom kwam uit toen zij toegelaten werd tot het stand-up-gezelschap Comedytrain. Kort daarna overleed ze als gevolg van een auto-ongeluk.

Floor bereikte haar droom met vallen en opstaan. Haar teleurstellingen en successen beschrijft ze op een creatieve, confronterende en humoristische manier in haar dagboek en theaterprogramma’s. Korte fragmenten hieruit nodigen jongeren uit om over hun eigen ervaringen te vertellen.

Lidy van der Wal, moeder van Floor en onderwijzeres, geeft de workshop:

”Jongeren herkennen de ervaringen van Floor en durven daardoor over hun eigen wensen en ervaringen te praten. Sommigen zijn zo geïnspireerd dat ze meteen aan de slag willen.”

Ook leerkrachten zien dat het werkt:

“De leerlingen waren geboeid en geraakt en vertelden over hun dromen. Waardevol dat ze dat uitspreken. En dat we nu samen plannen kunnen maken voor een toekomst waarin die droom op de een of andere manier een plaats heeft. We gaan deze workshop opnemen als vast onderdeel van ons lesprogramma.”

De workshops 'Durf te dromen!' zijn sinds vanaf heden te boeken via FLOOR jongerencoaching.

Kijk op www.floorjongerencoaching.nl/scholen of neem contact op met Lidy van der Wal

E scholen@floorjongerencoaching.nl, T 06 40 83 95 54.

 

Reacties van Middelbare scholen waar de workshop over durf te dromen is gegeven.

Durf te dromen
"In de workshop “Durf te dromen” werd me nogmaals duidelijk hoe iemand met een beperking in staat is om dromen te realiseren. Het verhaal van Lidy over haar spastische dochter en het gevecht om erkenning was ontroerend, maar optimistisch van toon. Een verhaal dat iedereen met een beperking zou moeten horen om tot de slotsom te komen dat ook hun dromen zijn te realiseren. En voor mensen zonder beperking om te beseffen hoe waardevol een ander mens is, ongeacht zijn lichamelijke of mentale hoedanigheid. Een mens is duidelijk zoveel meer dan zijn of haar beperking."
"De leerlingen van het VMBO op de Trappenberg waren direct zeer geboeid door de open benadering van het onderwerp. Er ontstond direct een veilige sfeer in de groep, waardoor het topic goed en met diepgang besproken kon worden en ook de leerlingen lieten zich daardoor van een soms zeer onverwachte kant zien. Of je nu gehandicapt bent of niet…..-puber- zijn we allemaal en we moeten allemaal leren om te durven dromen. Echter voor gehandicapten is dit een stuk moeilijker dan voor onszelf."

"Floor van der Wal heeft op authentieke wijze haar gedachten en gevoelens verwoord waar elke puber zich in kan herkennen. Floor is een goede identificatiepersoon voor jongeren voor zowel gehandicapte jongeren als ‘gewone’ jongeren. De manier waarop zij taboes doorbreekt en woorden geeft aan het leven, zoals het is, maakt dat jongeren zich begrepen voelen en zich minder alleen voelen staan. Herkenning van gevoelens en gedachten is een belangrijke factor voor de ontwikkeling van pubers. Doordat Floor ook over haar handicap vertelt, heeft zij een belangrijke voorbeeldfunctie voor andere gehandicapte jongeren. Daarnaast is het ook voor ons “gewone mensen” heel leerzaam om in de samenleving anders te kijken naar mensen die een beperking hebben. Wanneer Floor nog zou leven, zou zij de stigmatiserende maatschappij een goede spiegel voor kunnen houden."

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij