Menu overslaan
Samen Spelen Deventer

Deventer Sportploeg: samen sporten in Salland

Dankzij een intensieve samenwerking tussen NSGK, de Deventer Sportploeg en Iedereen Actief kunnen jongeren met een beperking in Salland kennis maken met verschillende sporten. Daarna kunnen ze onder begeleiding aansluiten bij de reguliere sportvereniging van hun keuze.

Sporten is niet alleen gezond maar levert ook veel sociale contacten op. Maar voor kinderen en volwassenen met een beperking is het niet altijd makkelijk om een sportvereniging te vinden die bij ze past. Door regionale samenwerking in Salland wordt dat nu een stuk makkelijker.

In Deventer is al veel ervaring opgedaan met aangepast sporten. Via de Deventer Sportploeg sporten daar zo’n 250 sporters met een verstandelijke beperking bij reguliere verenigingen. En in Salland heeft ‘Iedereen Actief!’ er de afgelopen twee jaar voor gezorgd dat veel meer mensen met een beperking zijn gaan sporten. ‘Iedereen Actief!’ is het programma dat aangepast sporten onder de aandacht brengt en duurzame verbindingen legt tussen professionals, vrijwilligers, sporters en organisaties.

Dat gebeurt onder andere met de Sportcarrousel. De carrousel komt – met een aanhanger vol sportattributen – op scholen, bij zorgaanbieders, sportverenigingen; overal waar mensen met een handicap zijn die kennis willen maken met verschillende sporten. Daarna kunnen de sporters-in-spe proefdraaien bij de vereniging van hun keuze. Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat ze lid worden van een vereniging en blijven sporten! Dankzij de steun van NSGK kan deze succesvolle methode nog twee jaar worden voortgezet.

Regiocoach én voorzitter van de Deventer Sportploeg Kees van Hoof: ‘We hebben veel bereikt de afgelopen twee jaar, en om nog meer mensen met een beperking aan het sporten te krijgen moeten we doorgaan met het programma. Daar is een flink bedrag voor nodig. Dat krijgen we nu de komende jaren van NSGK en daar zijn we erg blij mee! Bovendien gaan de Deventer Sportploeg en NSGK een partnerschap aan, zodat we de sportploegen in de regio’s die aangepast sporten aanbieden beter kunnen faciliteren en fondsen kunnen werven met hulp van NSGK.’

NSGK streeft naar een samenleving waarin kinderen en jongeren met én zonder handicap samen opgroeien en samen leven. Daarom willen we graag dat kinderen en jongeren met een handicap kunnen sporten bij reguliere sportverenigingen, samen met leeftijdgenoten zonder beperking. Zodat ze elkaar leren kennen, vriendschappen kunnen sluiten. Zo bouwen we aan een samenleving waarin iedereen meedoet en niemand aan de zijlijn staat. Wij zijn blij dat we daarbij samen kunnen optrekken met de Deventer Sportploeg en Iedereen Actief, die in deze regio al veel waardevolle kennis en ervaring hebben opgedaan.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij