Menu overslaan
Rotterdam

Jongeren klussen in hun eigen buurt met BONTe Buurtloket

Hoe geef je jongeren met een verstandelijke handicap een zinvolle dagbesteding én houd je ze betrokken bij de samenleving? Stichting BONT bedacht een mooie oplossing en opende met steun van NSGK het BONTe BuurtLoket in Rotterdam. Daar doen jongeren klusjes voor mensen en ondernemers uit de buurt. Ze doen leuk werk dat bij hen past en nemen een actieve rol midden in de samenleving.

Lege kratjes naar de supermarkt brengen? Je huis schoonmaken? Boodschappen doen voor een groot feest? Een taart bakken? De keukenvloer dweilen? Als je in de buurt van Kralingen-West, Rubroek of Oud-Crooswijk woont, staan de jongeren van het BONTe Buurtloket voor je klaar. De jongeren zijn ouder dan 18 jaar en gaan niet meer naar school. Vanuit het eigen BONTe clubhuis doen zij nuttig werk voor buurtgenoten. Goed voor hun eigenwaarde, zelfstandigheid en zelfredzaamheid, én goed voor de buurt! Voor alle services wordt een kleine bijdrage gevraagd, waarmee de onkosten vergoed worden en de jongeren kunnen sparen voor leerzame en leuke activiteiten.

De jongeren zelf zijn enthousiast. Daniëlle (22): “We doen soms koken voor anderen, boodschappen doen, schoonmaken , flyers rondbrengen.” Cas (18): “Ik vind het wel leuk om boodschappen te doen, bakken en koken. Het is ook leuk om met andere jongeren en begeleiders te kunnen praten. Ik vind dat ik goed werk en veel leer.” Stijn (19) had net zijn eerste dag bij het BONTe BuurtLoket. Hij vindt het wel een beetje spannend, maar heeft hard gewerkt vandaag. “Ik vind leuk om te werken.” Aan het begin van de werkdag wordt de planning besproken, zodat alle jongeren weten wat hen die dag te wachten staat. "Door middel van gezelligheid en hard werken, zorgen we ervoor dat iedereen op een plezierige manier elke dag weer wat bij leert! Dit alles was nooit mogelijk geweest zonder de steun van het NSGK", zegt Floor Brouwer van Stichting BONT.

Stichting BONT helpt jongeren met een ernstige tot matige verstandelijke beperking met werken, logeren en beleven; nieuwe ervaringen opdoen, genieten van de simpele dingen in het leven die voor iedere andere puber zo gewoon lijken; een bijbaantje, even chillen met vrienden of een logeerpartij. BONT zorgt er voor. Het unieke aan BONT is dat de begeleiding en organisatie volledig bestaat uit studenten en young professionals.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij