Menu overslaan

Therapie Stichting SAM

Micha is een gezellige jongen die houdt van spelen, maar door zijn handicap kan hij nog wel een wild doen en schrikt hij andere kinderen af. Dankzij therapiesessies van Stichting SAM kon Micha zich met hulp van dieren op een bijzondere manier ontwikkelen. Hij is rustiger en zelfverzekerder geworden, en kan zelfs samen spelen.

Stichting SAM, in Rhenen, is een stichting ondersteund door NSGK. Zij organiseren therapiesessies waar kinderen met een verstandelijke beperking zich op een hele bijzondere manier ontwikkelen. Dit met hulp van dieren op een kinderboerderij.

"Dankzij deze dierentherapie krijgen kinderen met een beperking continu succeservaringen. Konijnen zijn bijvoorbeeld speciaal getraind om te komen als je met een belletje rinkelt. Zo zien de kinderen verbanden en er gebeurt iets positiefs: het konijntje komt naar ze toe en ze kunnen even knuffelen", aldus initiatiefnemer Richard Griffioen.

Micha, 15 jaar oud, heeft autisme en microcefalie. In 2018 is hij gestart met therapie bij Stichting SAM. Kinderen zoals Micha maken een ongekende ontwikkeling door dankzij de dierentherapie. Hij was voorheen minder zelfstandig en leerde weinig nieuwe vaardigheden. Micha ziet nu beter verbanden tussen dingen. Hij is rustiger en gebruikt zelfs andere en moeilijkere woorden. Prachtige resultaten!

Micha's moeder Debora vertelt: “Laatst gingen we zwemmen. Andere ouders zitten er dan relaxed bij. Wij moeten alleen maar opletten. Toen zag Micha een leuk meisje waarmee hij ging spelen. Normaal kan hij dan wel eens wild doen of met spullen gooien. Maar nu heeft hij een uur heerlijk gespeeld! Zo fijn.”

Er zijn nog veel meer kinderen met een verstandelijke beperking, die ook zo'n mooie ontwikkeling kunnen doormaken. Om dat mogelijk te maken zijn er extra plekken nodig om de dierentherapie aan te bieden. Op dit moment is er slechts één locatie, in Rhenen. Het doel is om vier extra locaties te realiseren.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij