Menu overslaan

De impact van Romy

Romy (21) heeft een verstandelijke beperking en woont in familiehuis ’t Lingeveld in Elst. Op kerstavond 2018 hebben zij en haar huisgenoten Bas en Joachim hun mooiste kleren aan. De woonkamer glinstert van de kerstballen en slingers. Alles staat klaar voor een kerstdiner voor 30 alleenstaande en minderbedeelde mensen. Georganiseerd door Romy!

Romy en haar huisgenoten doen mee aan Young Impact, een project waarin jongeren hun eigen ‘challenge’ organiseren om bij te dragen aan de wereld. Het kerstdiner was hun idee, en met Young Impact hebben ze het zelf georganiseerd. 'Ik vind het zo fijn dat ik dit voor al deze mensen kan doen. Hier word ik heel blij van!', zegt Romy voordat ze de microfoon pakt om de gasten welkom te heten.

Begeleider Dominique: ‘Romy is heel sociaal, behulpzaam en attent. Ze is een luisterend oor en echt een spil in de groep. Dankzij Young Impact heeft zij heel veel verantwoordelijkheden genomen en is in haar eigenwaarde flink gesterkt. Het gaat gezien de omstandigheden goed met haar. Door bezig zijn met anderen kan ze haar eigen problemen aan de kant zetten. Ze heeft een zoontje dat bij een pleeggezin woont en dat is natuurlijk pittig. Door de focus op positieve dingen te leggen en samen te werken met anderen heeft ze een enorme persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt. Ze had weinig eigenwaarde, was onzeker, had weinig vertrouwen. Ze heeft gewerkt aan zichzelf. Romy zegt altijd: ‘Never give up!’ en ‘Blijf positief, het komt wel goed’. Tijdens het kerstdiner heeft Romy de kar getrokken. Dankzij de opdrachten van Young Impact staan de jongeren meer in de maatschappij. Ze hebben moeten bellen, zijn bij bedrijven geweest. Normaal doen ze dagbesteding en nu komen ze op scholen, bij bedrijven en organisaties. Een mooie toevoeging!’.

Romy: ‘Young Impact heeft heel veel voor me betekend. Ik ben blij dat ik met de kerst iets voor mensen kon betekenen dat zij een leuke kerst hadden. We hebben fijne reacties gehad’. Als je aan Romy vraagt ‘Ben je trots op jezelf?’ dan zegt ze: ‘Ik ben nooit trots op mezelf. Maar ik vind wel dat ik een sterke vrouw ben. Dit is iets dat ik moet doen voor mijn kind. In de toekomst wil ik iets voor andere mensen blijven betekenen. Dan voel ik me ook goed. Zoveel mogelijk positieve dingen doen.’

Romy en haar huisgenoten hebben Young Impact gedaan samen met leerlingen van een naburige school, OBC Elst. Daarmee is de basis gelegd voor een blijvende samenwerking met de school. Op ’t Lingeveld is namelijk van alles te doen. De moestuin, de kinderboerderij, de weggeefwinkel als leuke maatschappelijke stage. Zo komen jongeren uit verschillende leefwerelden blijvend met elkaar in contact. Romy: ‘Het is leuk om met die school dingen te doen. Je ziet dat mensen samen kunnen werken!’.

Romy en vele andere jongeren met een handicap konden meedoen met Young Impact dankzij donateurs en vrijwilligers van NSGK.

 

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij