Menu overslaan

Bijzondere Eredivisie

De Bijzondere Eredivisie is een nieuwe competitie voor talentvolle jonge voetballers met een handicap, onder de vlag van de Eredivisie. Dit initiatief van het Gehandicapte Kind wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.

Voor Hugo (14) wordt een droom werkelijkheid. Al jaren hangt zijn slaapkamer vol met de clubkleuren van FC Groningen. Echt voetballen voor die club? Dat zou nooit lukken, dacht hij, met zijn lichamelijke en verstandelijke beperking. Maar nu mag hij de eer van zijn favoriete club verdedigen in de Bijzondere Eredivisie.

Dat is ook de reden waarom we het initiatief hebben genomen voor de Bijzondere Eredivisie: We willen ook kinderen met een handicap de kans geven om te dromen van voetballen bij een profclub. In Nederland zijn meer dan 100.000 gehandicapte kinderen. Zij staan vaak letterlijk en figuurlijk buitenspel. Met deze nieuwe competitie stimuleren we hen om te sporten, het beste uit zichzelf te halen en te schitteren. En door samen te voetballen leer je vriendjes en vriendinnetjes kennen, heel belangrijk voor een groep die bovengemiddeld vaak eenzaam is.

Dat beaamt de vader van Hugo, Klaas-Jan Snip: “Hugo heeft in zijn club echt vrienden gemaakt. Hij speelt ook tegen kinderen zonder een beperking. Het is mooi om te zien hoe soepel dit verloopt en hoeveel plezier ze met elkaar hebben. Beperking of geen beperking speelt dan geen rol, ze ondersteunen elkaar.”

Naast FC Groningen hebben ook Ajax, De Graafschap, FC Emmen, SC Heerenveen, FC Utrecht, VVV Venlo, ADO Den Haag, SBV Excelsior en Heracles Almelo zich aangesloten bij de Bijzondere Eredivisie. De clubs hebben elk een eigen G-team onder hun hoede genomen. 

De Bijzondere Eredivisie wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij. De start van de competitie wordt gevolgd in de zesdelige tv-serie FC de Helden, die vanaf 28 november wordt uitgezonden door KRO-NCRV op NPO1. De Bijzondere Eredivisie heeft ook een eigen YouTube-kanaal.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij