Menu overslaan
Samen Leren leiden

Young Impact: iets doen voor je medemens

Diana (16) zit op Mytylschool de Thermiek en deed mee aan Young Impact XL. De leerlingen komen met een 'challenge' in actie voor een betere wereld. Ze leren op een leuke en praktische manier hoe ze met hun eigen talent anderen kunnen helpen. Diana organiseerde een speciaal diner voor eenzame ouderen.

Diana heeft Cerebrale Parese (een hersenbeschadiging) en staat positief in het leven. Ze is een enthousiaste student van Mytylschool de Thermiek, een school voor speciaal onderwijs in Leiden. De school zit samen met het reguliere VMBO de Boerhave op één locatie en de leerlingen krijgen samen les. Diana: 'Ik vind samen onderwijs volgen erg gezellig. Het voelt als een dorp en iedereen kent elkaar.' De oma van Diana heeft dementie en woont op een gesloten afdeling in een verzorgingstehuis. 'Deze mensen komen niet vaak buiten, waardoor ze zich eenzaam voelen. De teamleider van de afdeling zei tegen mij toen ik daar stage liep, dat het haar leuk leek om een keer gezamenlijk Chinees te gaan eten.' Diana heeft toen het initiatief genomen om uit te leggen dat ze op school met Young Impact bezig is en dit wel als challenge wilde doen.

Alles zelf geregeld

De teamleider vond dit initiatief geweldig en regelde dat Diana de maaltijd op de woensdag kon verzorgen. Vervolgens is Diana rond gegaan bij haar familie en kennissen om geld in te zamelen. 'Het is gelukt om geld op te halen. Samen met mijn moeder heb ik een plannetje gemaakt wat ik kon halen bij de Chinees. Ik heb het op die dag opgehaald met mijn moeder.' Diana heeft die avond Chinees uitgeserveerd bij de ouderen en ze hebben een leuke en gezellige avond gehad. 'De week van tevoren wisten de ouderen dat ik dit had geregeld. Ze waren erg blij en keken ernaar uit. Ik heb ervaren dat je niet bang hoeft te zijn om mensen om hulp te vragen. Als je het goed verwoordt en vriendelijk vraagt om te helpen dan lukt dat ook.' Diana is trots dat dit haar is gelukt.

Leren over jezelf en elkaar

Diana vertelt ook over de workshop van Young Impact XL: 'We hebben twee keer een workshop gehad. De groep was verdeeld vanuit de twee scholen. Young Impact heeft ons geholpen met elkaar samen te werken, of je nou een beperking of niet. Door de opdrachten die we kregen bij Young Impact, moesten we wel samenwerken om bijvoorbeeld te weten wat elkaars sterke punten zijn. Je leert door de opdrachten ook jezelf en de ander beter kennen en er ontstaat meer vertrouwen onderling. Het is best spannend om elkaar op te zoeken na de workshop van Young Impact en dit is nog steeds niet vanzelfsprekend. Tijdens de workshop wist ik zelf dat ik heel graag iets voor ouderen wilde doen, omdat ik ook vaak op het nieuws hoor dat ze eenzaam zijn. Door dit uit te spreken bij mijn teamleider, kwam mijn idee uit.

Met een beetje hulp kom je verder

De moeder van Diana en de teamleider van het bejaardentehuis hebben haar veel geholpen. Diana: 'Voor mij is het een hele stap om hulp te vragen omdat ik graag alles zelf wil doen. Door toch om hulp te vragen heb ik geleerd dat het minder ingewikkeld is dan ik had gedacht. Het levert juist sneller succes op door mensen erbij te betrekken en ik heb ook ontdekt dat je niet altijd alles alleen kan doen om het voor elkaar te krijgen.' Ook is Diana erachter gekomen waar zij goed in is: 'Young Impact heeft mij geholpen om mijn eigen sterke punten te leren ontdekken waardoor ik ook echt wist dat ik heus wel iets kan regelen en om hulp kan vragen. Mijn sterke punt is om dingen te regelen. Het is daarom ook gelukt!' Diana zou zelfs nog wel een keer in actie willen komen. 'Ik zou best een spelletjesmiddag bij ouderen willen verzorgen. Nu zat er tijdsdruk op vanuit school en dat bracht best veel spanning. Wanneer ik zelf de ruimte krijg om iets te doen voor de ander, dan doe ik dat graag.' 

Young Impact wordt mede mogelijk gemaakt door de donateurs en vrijwilligers van het Gehandicapte Kind. 

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij