Menu overslaan

Prentenboek van het Jaar toegankelijk voor ieder kind

Een prentenboek alleen geschikt voor kinderen die goed kunnen lezen of zien? Welnee! Speciaal voor de Nationale Voorleesdagen is het Prentenboek van het Jaar Moppereend omgetoverd tot voelboek. Zo zorgt Stichting PrentenboekenPlus dat ook blinde en slechtziende kinderen volledig kunnen deelnemen aan de Voorleesdagen.

Hoe het werkt

Zo’n voelboek is heel bijzonder. Het is namelijk meer dan een verhaal voorlezen en illustraties voelen. Op basis van een bestaand prentenboek wordt er volgens de methode van stichting PrentenboekenPlus een leeswijzer, voorwerp en reliëftekening ontwikkeld. Dit gebeurt in samenwerking met een ervaren tekenaar, een 2.5D-drukker en deskundigen op het gebied van tekstanalyse en prentenboeken. Volwassen blinden personen testen vervolgens de braille en reliëftekeningen, en met ouders en leerkrachten wordt de leeswijzer geëvalueerd. Een behoorlijk proces dus, maar met een prachtig resultaat.

Belangrijk voor de ontwikkeling van ieder kind

Prentenboeken zijn een eerste kennismaking met de leescultuur en van groot belang bij de ontwikkeling van ieder kind - op cognitief, emotioneel en sociaal vlak. Het huidige aanbod van boeken met voelbare illustraties en braille is zeer beperkt en bovendien is het verhaal veelal ondergeschikt. PrentenboekPlus brengt hier verandering in en dat ondersteunen wij graag!

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij