Menu overslaan

Juda (10) kan voor het eerst in zijn leven gamen

Door zijn spierziekte kan Juda niets bewegen, behalve een paar vingers. Een potje voetballen met buurkinderen lukt dus niet. Online spelen zou voor hem een uitkomst zijn. Dankzij donateurs van het Gehandicapte Kind kreeg Juda een aangepaste controller, waardoor hij voor het eerst van zijn leven kan gamen met zijn vrienden!

“Juda kan eigenlijk niets zelfstandig”, vertelt zijn vader Maarten. “Overal heeft hij hulp bij nodig. Als hij een bordspel wil spelen, moeten wij de dobbelsteen voor hem gooien. Hij kan niet zoals zijn broers even naar buiten om een potje te voetballen. En klasgenoten spelen games als FIFA of Fortnite maar daar kon hij nooit aan meedoen.”

Gelukkig kwam Juda in contact met Ruud van der Wel van NMA Gaming. Ruud is ademhalingstherapeut voor kinderen met ernstige handicaps. Maar je zou hem ook uitvinder kunnen noemen: samen met vrijwilliger Peter Feenstra ontwikkelt hij allerlei technologische hulpmiddelen om het leven van deze kinderen leuker te maken. Waaronder speciale apparatuur om te kunnen gamen.

Want juist gamen kan een uitkomst zijn voor kinderen en jongeren met een handicap, zeker in deze tijd. Zij voelden zich vaak al eenzaam maar door de coronacrisis is hun isolement toegenomen. Met games kunnen ze zich vermaken en in contact blijven met vrienden. Daarom hebben Ruud en het Gehandicapte Kind de handen ineen geslagen om gamen mogelijk te maken voor kinderen met een zeer ernstige handicap.

“Bij de start van corona wist ik meteen dat dit een ramp is voor deze jongeren”, vertelt Ruud. “Veel van hen hebben een verminderde weerstand en ook een verminderde longfunctie. Het was duidelijk dat zij heel lang opgesloten zouden zitten in huis. Ik werkte al met technologie voor deze jongeren en had al diverse hulpmiddelen voor gaming ontwikkeld. Gelukkig wilden donateurs van het Gehandicapte Kind bijdragen aan de financiering. Dus toen de crisis losbarstte, konden we meteen aan de slag.”

En de kinderen zijn enthousiast. “Ik krijg meerdere aanvragen per week binnen. Dan ga ik eerst even bellen om te horen wat precies de situatie is. Soms hebben ze al een Xbox thuis; dat is prettig want die controller heeft veel mogelijkheden om randapparatuur aan te sluiten. Dan hoef ik alleen wat hulpmiddelen te sturen. Maar vaak is het maatwerk en moet ik toch speciaal iets maken of aanpassen.”

Een van de uitvindingen vaan Ruud is de blaas-zuigschakelaar. Daarmee kun je met je ademhaling een knop bedienen; een uitkomst voor kinderen die dat niet met hun handen kunnen. Ook ultralichte schakelaars en joysticks behoren tot de mogelijkheden. “Dankzij donaties hebben we nu ruim twintig kinderen kunnen helpen met deze materialen. Ik krijg nu filmpjes terug van kinderen die nog nooit in hun leven hadden gegamed. Nu kunnen ze ondanks hun isolement met elkaar in contact komen door samen te gamen. Dat is van onschatbare waarde.”

Dat zegt ook Juda’s vader Maarten. “Gamen klinkt zo gewoon, maar voor Juda is dit iets heel bijzonders. Eindelijk kan hij iets zelf doen! We kunnen hem nu twee uur alleen laten en dan vermaakt hij zich met zijn vrienden. Dat hadden we een jaar geleden nooit kunnen denken. Doordat hij kan gamen voelt hij zich hetzelfde als zijn leeftijdgenootjes; als zij op school komen met verhalen over FIFA of Fortnite dan kan hij daarover meepraten. Dat is goud waard.”

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij