Menu overslaan

Wonen midden in de samenleving

Huize Zelo is een kleinschalige woonvorm in Uden waar twaalf kinderen en jongeren met een handicap wonen. Ze ontwikkelen samen met buurtbewoners initiatieven om elkaar beter te leren kennen. Zodat zij midden in de samenleving wonen en daar hun eigen bijdrage aan leveren.

De woonvorm is opgericht door de ouders van de kinderen, met steun van NSGK. De zorg wordt gezamenlijk ingekocht en op maat geleverd. Overdag zijn er twee begeleiders en ’s avonds drie. De oudere kinderen werken overdag en voor de jongere is er dagbesteding aan huis. Het is de bedoeling dat deze kinderen hier oud kunnen worden. 

In Zelo wordt veel aandacht besteed aan contacten met de buurt. De ouders en de kinderen hebben er bewust voor gekozen om een woonvorm midden in de samenleving op te zetten. De kinderen doen mee aan buurtactiviteiten, er worden buurtbijeenkomsten georganiseerd en de ouders zijn een samenwerking gestart met de lokale basisschool.

Oldien Voets, moeder van Zelo-bewoner Juriaan (14): 'Juriaan heeft het naar zijn zin, het gaat goed met hem. Hij heeft minder moeite met het dagritme, is rustiger en veel meer ontspannen dan voorheen. Het geeft me een warm gevoel dat mijn zoon hier welkom is. En dat hij zich op een zo normaal mogelijke manier kan ontwikkelen. Midden in de maatschappij en in een fijne buurt.’

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij