Menu overslaan

Zeilen is voor iedereen

Wie vroeger een handicap had en van zeilen hield had pech. Aangepaste watersport bestond eenvoudigweg niet. Totdat (op de kop af!) 40 jaar geleden SailWise werd opgericht. SailWise organiseert uitdagende watersportvakanties en -activiteiten voor mensen met én zonder beperking.

Menne Scherpenzeel, directeur: ‘Mensen die bij ons vakantie vieren, zijn vaak verrast over hun eigen mogelijkheden. Iemand  met een hoge dwarslaesie kan bij SailWise met z’n kin zelfstandig de boot besturen. Een van onze gasten verwoordde het eens heel mooi. Hij zei: “Als ik bij jullie ga zeilen, laat ik mijn handicap achter op het vaste land”.’ SailWise biedt gasten de kans om zo zelfstandig mogelijk vakantie te vieren. Al  40 jaar is het motto: we doen normaal wat normaal kan en speciaal wat speciaal moet. Menne: ‘We zijn wars van betutteling. Van zeilen tot koken, we doen alles samen. Iedereen draagt naar vermogen bij. In de aangepaste keuken is er bijvoorbeeld  een speciaal plankje waarmee je zelf je aardappels kunt schillen. Natuurlijk is er professionele begeleiding aan boord. Bij SailWise werken veel vrijwilligers. In de praktijk zien we trouwens weinig onderscheid tussen vrijwilligers en gasten. Het is gewoon een groep mensen die samen een fantastische vakantie beleven. Op het water ontstaan vaak hechte vriendschappen.’

NSGK ondersteunt de zeilvakanties van Sailwise, omdat de stichting de uitdrukkelijke missie heeft om jongeren met een beperking te empoweren en te laten zien wat ze in hun mars hebben. Doordat de zeilboten aangepast zijn, kunnen ze ook echt zelf aan het roer zitten, maar daarnaast koken ze ook hun eigen potje en doen ze klusjes. Bovendien wordt er op de boot altijd gezeild samen met vrijwilligers zonder beperking, vanuit een gelijkwaardige positie. De deelnemers zonder beperking leren waartoe iemand met een beperking in staat is en zien dat zij hetzelfde zijn. Op deze manier bevordert Sailwise het contact tussen jongeren met én zonder beperking. Niet vanuit een plichtsgevoel, maar op basis van vriendschap en gedeelde interesses.    

 

 

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij