Menu overslaan

VraagApp voor mensen met verstandelijke beperking

Hoe laad ik mijn OV-chipkaart op? Met welk wasmiddel moet ik deze kleren wassen? Waar kan ik mijn paspoort verlengen? Voor mensen met een verstandelijke beperking kan het leven soms best ingewikkeld zijn. Voor hen staat er nu een groep vrijwilligers klaar om hun vragen te beantwoorden.

Dat doen ze via de VraagApp, een nieuwe app die is ontwikkeld met steun van NSGK. Gebruikers kunnen hun alledaagse vragen typen of inspreken in de app. Een vraag gaat automatisch naar een paar vrijwilligers tegelijk. De eerste die de vraag wil beantwoorden, komt in een chatgesprek met de vragensteller. Zo krijgen vragenstellers snel antwoord. De vragen en antwoorden worden gemonitord om de kwaliteit en de veiligheid te bewaken.

De app is bedoeld voor mensen met een licht verstandelijke beperking vanaf 16 jaar. Naar verwachting is hij ook geschikt voor bijvoorbeeld mensen met niet-aangeboren hersenletsel, laaggeletterden of ouderen. Om vragen te stellen is een abonnement nodig. Mensen die vaak alledaagse vragen hebben kunnen via hun instelling een gratis abonnement krijgen of zelf voor 12 euro per jaar een abonnement aanschaffen. Met het abonnement kunnen ze onbeperkt vragen stellen.

Michiel Zeeuw is ervaringsdeskundige en werkzaam bij de belangenvereniging LFB, initiatiefnemer van VraagApp. “Veel mensen met een lichte verstandelijke beperking hebben een smartphone. Zij hebben regelmatig vragen waar zij hulp bij nodig hebben. Via VraagApp stellen ze bijvoorbeeld vragen over het huishouden, openbaar vervoer of een brief die ze niet snappen.”

VraagApp voorkomt dat kleine vragen grote problemen worden. Zo kunnen mensen met een verstandelijke beperking zelfstandiger leven. Meer weten? Kijk op https://vraagapp.nl/

 

 

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij