Menu overslaan

‘Dean wordt nu uitgenodigd voor partijtjes’

Dean (10) heeft het syndroom van Down. Op een gewone school kon hij niet terecht. Maar sinds hij naar de Samen naar School klas gaat hoort hij er helemaal bij, vertelt zijn moeder Nanda.

“Ik wilde hem graag laten meedraaien in het gewone schoolleven, net als zijn tweelingzus Jill die geen Down heeft. De reguliere basisschool was eerst vrij positief maar naarmate Deans 4e verjaardag dichterbij kwam werden ze steeds afhoudender. Uiteindelijk wilden ze hem niet hebben. Hij had te veel beperkingen: hij was niet zindelijk, luisterde niet goed en liep vaak weg, zoals veel kinderen met Down in die leeftijd.

Dus moest ik verder zoeken, en zo kwam ik op een open dag bij de Samen naar School klas ‘Stichting Bram’. Ik had eerst wel twijfels over zo’n speciale klas maar Dean voelde zich er meteen thuis, was meteen op zijn gemak. Zo is het gekomen, en ik heb er nooit spijt van gehad. Hij doet geregeld mee met de lessen van de gewone klassen, andere leerlingen doen mee in de Samen naar School klas, en de kinderen spelen samen op het speelplein; hij hoort er helemaal bij.

Als ik nu met hem door het dorp loop, is het net of hij een BN’er is. Dan hoor ik steeds ‘Hé Dean’; allemaal kinderen die ik niet ken maar die Dean van school kent. Ze komen naar hem toe, geven een high-five. Dean vindt het fantastisch en ik gloei van trots: dat is míjn zoontje!

Hij wordt ook soms uitgenodigd voor verjaardagspartijtjes. En hij heeft zelf voor het eerst zijn verjaardag gevierd. Dat kent hij natuurlijk van zijn broer en zus, die altijd hun verjaardag vierden, en nu is hij zelf met klasgenoten naar Monkeytown geweest. Hij vond het geweldig.

Hij gaat altijd met plezier naar school. En helemaal nu, na corona, was hij heel blij dat hij weer naar school kon. Hij heeft er echt last van gehad toen hij thuis moest zitten. School is zo’n belangrijk deel van zijn week, dat viel nu weg. Als al die activiteiten zo stil komen te liggen, dan hebben kinderen met een handicap toch een geïsoleerd leven, dat werd toen pijnlijk duidelijk.

En hij gaat nu naar dezelfde school als Jill; zowel Dean als Jill vindt dat geweldig. Dean komt zelfs een paar keer per week in de klas van Jill. Ze gymmen ook samen. Jill is super trots op haar broer. Tweelingbroer en -zus gewoon lekker naar dezelfde school, zoals het hoort!

Het is mijn overtuiging dat elke basisschool een Samen naar School klas zou moeten hebben. Kinderen als Dean leren heel veel van andere kinderen zonder handicap. En andersom leren zij dat niet iedereen hetzelfde is. Het werkt twee kanten op.”

  • 'Ik heb gejankt van geluk'

    Nilla heeft haar plek gevonden in de Samen naar School klas. Vader Mark: “Van een levenloos meisje aan een infuus zijn wij naar een dochter gegaan met wie het stapje voor stapje beter gaat. Ik heb gejankt van geluk.”

  • Niet meer welkom

    Romy (9) ging de afgelopen zes jaar met veel plezier naar een reguliere school in de buurt. Ze kon goed meekomen en werd enorm getriggerd door de kinderen uit haar klas. Iedere dag leerde ze van hen. Sinds deze zomer is ze er niet meer welkom.

  • Nooit naar school

    “Voor kinderen met een laag niveau zoals Nova is geen onderwijs mogelijk.” Toen Alja van Maanen dit te horen kreeg, voelde het alsof ze een klap in haar gezicht kreeg. Het zou betekenen dat haar dochter, die toen twee was, nooit naar school zou kunnen.

CBF Centraal Bureau Fondsenwerving ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling VriendenLoterij